18 December 2014

perkembangan Fath 2tahun 10bulan

cantiknya tajuk.

pertama.
perkembangan Fath

sekarang umur sudah 2 tahun 10 bulan.
- cakap mari, jangan, bising sangat, kot, no-no-no (aku pernah guna, tapi jarang..melekat juga rupanya), nak susu, nak nasi, nak sirap, nak roti, basikal, kereta , merah (lagu kereta kecil warna merah).

- suka menyanyi..siap apa benda boleh jadi mic. Handle basikal, kayu penyapu, katu penyedok, apaa-apalah yang releven baginya (contoh SS baru beli basikal..letak basikal..pengayuh hadap mulutnya, terus jadilah micnya)

saja suruh buat peace..tapi hasilany  r.a.w.k juga..bila kita betulkan..dia kembali juga

Harta Fath, basikal merah tu dah menjadi milik 'Waafa'


- ya boleh diharap. Contoh.." abam..tolong umy..ambikkan penyedok".) boleh je. Kalau dia buat dono. ulang lagi. tapi ayat umy kena cantek sikit.."abam..tolong ya...abam kan rajin..laju lari".

- suka cerita, dulu Fath main "oo abi..abi..abi". Sekarang "umy..umy". Lepas tu sambung ceritanya. Mau umy dengar. Contoh "umy..umy..tadi abam gi masjid". "umy..umy..mana katak??"
sebutan umymi. sebab repeat laju kan.

- binatang ditakutinya katak dan belalang. Sebab takut..cara aku intorduce dia.." naaa...belalang". padahal daun sayur yang layu jatuh dari peti ais.
katak tu aku rasa sebab selalu dia nampak landing depan pintu. Kalau misalan kami keluar malam, adalah sang katak tu..melompatlah juga takut. Kadang katak tiada pun, tempat landing katak tu, diingatnya. Misal seliparnya disitu..disuruhnya kita amikkan.
*kami guna kasut- seliparr tidak guna. Kasut baru (kasut beli dekat Jepun..clearan stock punya..hahah)

- kalau boring, siaplah Waafa. Kadang dibalunnya, kadang ditolaknya sampai cium simen, kepala benjol jadikany. sabar jelah Waafa.
Kalau dia naik kereta mainanya, kadang saja dilanggarnya adiknya yang duduk-duduk.

- masih suka melukis. Hari tu aku tunjuk huruf ba dekat Waafa, huruf tu kan besar. Terus dilukisnya..walaupun ndak sempurna..tapi memang ada rupa ba. Umy kena push lah kalau begini. Selalu suruh lukis benda-benda yang dia nampak, kucing baring, bola, umy, abi, adek.

- Isnin baruni Fath cirit birit kan..aku suspek susu tu kena ubah. Jadi belikan susu kambing. Depan kotak tu ada gambar kambing. Jadi dikenalnya..terus tanya "abam nak susu kambing"
umy: Fath ini apa?
Fath: kambenggg
Fath : ini apa
umy: ini susu
Fath : ini apa
umy: ini tanduk
Fath: mana rambut kambing?? (sambil tunjuk celah-celah tanduk)
umy: kambing tiada rambut, ada janggut saja
Fath: mana rambut kambinggg (repeat)
umy: kambing ada buluh jak Fath


- selalu sangat kata dia "ini Dahin la"
- kenal juga macik paciknya..

No comments:

MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...