21 June 2012

alat mainan&makanan Fath

salam.
satu aktivit anak kecil ialah bermain.Pada usia begini,anak kecil akan mencapai apa yang mampu dan menggigitnya.terutama jika gigi mula mau tumbuh.Gatal.itu yang anak kecil perlu menggigit sesuatu.
jadi,golongan dewasa perlu cakna,elakkan benda tajam,kecil dan bertali.Bahaya untuk digigit,mungkin boleh melilit diri.Paling bahaya kalau melilit leher.(nauzubillah).

hari ini umur Fath dah 4bulan 4minggu.
dah pandai meniarap.(semalamlah,ummi sibuk tengok laptop,dia pun ditepi.cuba mendekati laptop ummi.dan ummi pun menjauhkan laptop.Fath pula berusaha mendekat.dan waaah..
ummi gembira..Fath dan boleh move ke depan!.

gambar-gambar ni,masa Fath usha-usha abi buat keja depan laptop.
dia pun sibuk mencari alatan yang boleh 'dimakan'.
entah macamana dia bermain sampai kepala masuk bawah wayar laptop abi.dan memintal-mintalnya.
aksi ini kalau dibiar,boleh membahayakan.
tapi,sebab ummi ada,jadi biarlah dia mau buat aksi apapun.

Sedar-sedar dah 
begini jadinya

lepas tu,bangun jak..

bila sedar ummi amik gambar,buat-buat muka terkejut..

rasa mau keluar dari lilitan ini

macamana ni?

ahh..bermain dengan wayar sangat best sebenarnya (^____^)

02 June 2012

Fath Demam

salam.

orang kata sakit itu kifarah.
kifarah itu penghapus dosa.

tapi..janganlah sampai jumpa orang sakit cakap ayat ini.
nanti sakit hati si pesakit.
pandai-pandailah ubah tajuk,supaya pesakit akan ceria.Lupa sekejap pasal sakit.

Hari ini masuk hari kedua Fath demam.
Abi take MC juga.
badan dah over kerja.

Petang tadi bawa g Klinik Dr Rosli panel abi.
Dr cuma nasihatkan abi rehat.
dan abi memang sedar dia need rehat more.
apakan daya bak kata As Syahid Hassan Al Banna.
"kerja lagi banyak berbanding masa yang kita ada".

larat pun bertiarap,cuma sekejap
Fath mungkin sebab dah masuk fasa bertiarap,itu yang demam.

atau mungkin juga sebab gigi sudah macam mau tumbuh.
tapi..sengsaranya ummi,sebab kena jaga makan Fath.Mesti bangun walau mata berat yang amat.Pump ikut time.
walapun bila demam dia agak kurang karenah.
alahai..mengeluh juga saya ini
bila demam,dapat tidur lebih dari sejam.kepala dibasahkan dengan air asam supaya panas kurang dirasa
(mangkuk abi sediakan.ikut ummi dalam cawan sudah cukup)
lembik sahaja beliau.
Allah masih bagi dia selera minum.Itu suatu yang perlu disyukuri.

aha..
postpond niat mau balik kampung Koyan.
Fath mesti segar,baru boleh balik.

nota kaki:
apa yang Allah bagi perlu redha.Dan mesti usaha sehabis baik dulu.
Jangan suka bagi alasan.Nanti Alasan jadi penghadang kepada kemajuan.



tidur mata mau tidak mau buka


kreatif abi.karya beliau memang sadis
~Fath,cepat sembuh ya nak..nanti boleh berlatih merangkak pula

MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...