29 September 2013

Wafa in NICU

bismillah.

wah.aku suda selamat berada di rumah.

start malam jumaat hingga tengah hari sabtu aku dikampungkan di NICU Hospital Sungai Buloh. Waiina..pengalamana sungguh.

Bacaan Bilirubin Wafa 350 something, gila tinggi bacaanya.

1.PERASAAN
Haruslah bercampur baur. Petang sebelum Klinik Kesihatan (KK)tutup, nurse datang rumah untuk chek aku dan Wafa. Mereka cadangkan supaya Wafa di bawa ke Klinik petang tu juga untuk chek kuningnya. Sebab kata nurse sehari sebelum (hari keempat) kuning hanya bahagian dada.Tetapi petang tu dah turun ke pusat, jadi, nampaknya kuningnya makin menaik.
Dan seorang nurse tu tunjuk dan tekan-tekan kat kaki Wafa dan kata kaki Wafa pun macam nampak kuning.

Aku tunjuk Fath sebagai halangan untuk aku ikut mereka tu ke KK. Dan mereka akupun juga setuju agar terus bawa ke Hospital Sungai Buloh.

2.Jabatan Kecemasan Hospital Sungai Buloh
Sehari sebelum tu bawa juga Wafa ke jabatan tu,sebab bacaan 297++. Tinggi juga..tapi doc tidak pula suruh tahan. Tetapi malam tu kira-kira sebelum 12 malam, doktor minta ambik darah di belakang tapak tangan. Kesian Wafa..sakit baitu kalau dicucuk jarum untuk ambik darah.

kena tunggu antar1-3 jam.
jadi aku target dalam 1.33am gitu, bolehlah dapat result darah. Tetapi pukul 2 lebih baru dapat. Letih jugalah menunggu.

dan akhirnya doktor kata bacaannya memaksa Wafa ditahan.Aku memang dah bawa semua barang zauji,Fath dan diri sendiri.

3.NICU
Pertama tengok signboardnya aku sudah rasa lain. Haiisss.
zauji dan Fath ikut sekali masa aku kena tolak guna wheelchair.
kami masuk kawasan bayi ramai-ramai tidur dalam tempat,ada juga yang dibawa lampu, dalam kaca dan waaa...ada tangisan ramai-ramai bergabung.

aku rasa zauji sudah mula cuak.Lagi Fath yang sepatutnya tidur sudah buat perangai dalam tu.
Setalah diberi penerangan akan cara mengurangkan bacaan bilirubin tu. Datang mokcik guard. Suruh Fath dibawa keluar. Dan zauji pun keluar ambil barang untuk stay.

Zauji rasa mau stay dirumah.Lebih selesa.Aku ok jak.Diorang tidak boleh stay sama, macam pengalaman duduk PMC.
Jadi baliklah mereka. Zauji kata dia letak Fath dikerusi sebelah pemandu.Dan Fath boleh pula tidak meragam atau ganggu pemanduan malam tu.

kawan-kawan Wafa yang duduk dalam hall tu.Wafa selamat..duduk sebelah katil umy (umy duduk dalam bilik Pantri..hee)


4.Pengalaman NICU
Walaupun bunyi Unit Rawatan Rapi Neonatal. Yang mengawal rapi bukan para pegawai perubatan.Tapi aku. Wafa mula masuk sudah dibagi 60ml susu dari NICU. Dan aku rasa separuh dari tu terluak, bayangkan hanya memerlukan 5 minit untukmemasukkan  susu ke mulut Wafa sebanyak tu. Sesuailah Wafa luakkan.

Malam tu aku masuk dan tidur. Penat gila. Dan haruslah aku pumpkan 4oz lebih. Kalau ada bekas lain pasti banyak lagi hasil.
Wafa ditogel dan duduk di bawa 1 lampu biru,sebelah katil. Ada juga doktor bersoal jawab pasal Wafa sedangkan maklumat tu ada dalam buku Pink Wafa..layan jaklah, doktor pelatih kali kan..

Pengalaman gila duduk situ walaupun hanya 2 malam dan 1 setengah harii.

nanti umy sambung taip ya Wafa..dah lewat ni, mengantuk umy. Lagi-lagi 2 jam dari sekarang Wafa perlukan susu lagi..

chow!

25 September 2013

Birthday Man

Siang tadi pi buat Sijil Lahir Wafa Najla. muaaawawa.

harusnya dalam itu,umur father 29,tapi oleh kerana sebelum 25 September,maka JPN menulis sebagai 28.
hamboiii dia. Bangga bertubi-tubi.

Happy birthday abam!

nanti kita buat kek,lepas abis pantang..ngeeeee

24 September 2013

Adik Fath yang pertama

Segala puji bagi Allah yang menciptakan dan menjadikan kita semuaaa.

Alhamdulillah pada 20 SEPTEMBER 2013, pukul 12.48pm. Adik Fath yang pertama berjaya melihat dunia.Waoooo..

Ketika dunia sedang menanti azan jumaat berkumandang, Angah telah lahir. Doktor Wan Ratna Iza memberikan peluang zauji memotong tali pusat. Doc ini jugalah yang menyambut kelahiran Fath dahulu.
kali ini sungguh manis kerana saya 'terberpeluang' melahirkan bertemankan Indo',Fath yang comel dan sudah tentu zauji yang sejak subuh sudah tidak kekeruang itu.

Terberpeluang ini adalah satu nikmat yang saya harap sangat, ketika saya telah memasuki labour room (LR). Ketika zauji sedang meneman menunggu 'bukaan' menjadi lebih sesuai.
Zauji bertukar dengan Indo' untuk memasuki labour room.
Prosedur LR hanya membenarkan seorang meneman.Tambahan Fath pun perlukan teman untuk menunggu di wad.

sampai ketika dengan berat hati, saya cakap dengan zauji
"bagi  mak dulu ya..nanti dah bukaan makin besar,abang pula".

eh, nantilah..saya sedikan entri untuk proses kelahiran Angah ni yang juga lebih hari seperti Fath.

Semoga anak perempuan pertama kami ini terus menjadi saham-saham yang berguna kepada agama,bangsa dan negara.aminnnnn

*rambut Angah lebih lebatla...heee..dulu Fath halussss sajja.



setelah 3 hari




*gambar-gambar telah diketik dan diedit oleh Yani kembar

19 September 2013

Adik kena keluar ya

Bismillah.

Hari ini saya akan dimasukkan ubat untuk dipaksa bersalin.
muaaa adik!.

Due 13 September. Sampai ke pagi ni, tiada tanda, turun darah ataupun air ketuban. Adalah semalam mengeras beberapa kali.

Oleh kerana hari ini ada 12 jam, maka saya berharap dalam tempoh itu adik sudi keluar.aminnn.

Allah, bantulah,kuatkanlah! aminnnn ya rabb

12 September 2013

Doktor Lelaki

Semalam 11 September,

Aku ada apoimen dengan Klinik Kesihatan.
Eh..kalau dah mengandung, haruslah sentiasa ada apoimen.

Macam aku ni dihujung-hujung sudah.Kenalah setiap minggu gi Klinik. Chek tekanan darah, chek urin, chek kepekatan darah (HB). dan chek lain-lain. Macam janin dalam perut (scan).

Paling cepat dalam sejam, boleh settle.
Atau 4 jam.
har har.

Minggu lepas aku minum air gula. Sebabnya sebelum raya hari tu masa chek urin, ada something dalam tu. Doc sebelum tu kata tidak perlu minum air gula, sebad dah ambik darah dihujung jari, bacaan OK.

Bila pegi selepas beberapa minggu raya, Doc lain pula suruh minum.

Deng.

Kesimpulannya, minum air gula untuk chek paras gula dalam badan. Kalau keturunan tiada masalah kencing manis, insyaAllah ok. Tapi ada juga yang tiada keturunan kencing manis, tapi bila preggy bacaan gula KO.

ok abaikan.

Semalam aku target mau minta Scan. Iyalah sebelum ni boleh pula Hospital Suh aku beranak paksa. Bila aku Minta Putra Medical Centre, diorang kata buat pa beranak paksa kalau tiada masalah!.
Deng.

Jadi, aku teringinlah scan baby. Mau tengok ketuban, ok atau tidak.

Tapi the hari tu yang bertugas Doc Lelaki.India.Sasa.Tagap dan tinggi.
Telan lioq aku.

Cancel impian.

Masa Doc tu tanya macam-macam. Kebetulan bacaan urin aku bad, sebab semalamnya aku makan maghrib, minum pun kurang.
Aku doa banyak-banyak, janganlah Doc ni minta scan.Ulang-ulang dalam hati.

Lastly, Doc tu suh baring untuk scan. Pembantu dia yang macik India pun ready tutup pintu.

waaa.
"eh Doc, husband saya tidak benarkan saya di chek oleh Doc lelaki...sorry ya Doc".

aku rasa masa tutur ayat tu, aku macam buat salah. Lepas tu gaya aku macam eh..gedik-gedikan.
ei.jijik.

Puncanya sebab aku rasa apaka ayat yang bagus dan tidak membuat aku rasa bersalah dan aha..aku sebenarnya risau juga akan baby dalam rahim ni. (-__-).
Hasilnya tula...aku buat ayat amatlah susah.

Takpa Angah, nanti kita gi PMC scan ya. Harap ok semua. Walaupun Due besok, kalau Angah rasa mau stay lagi.Silakan nak, ada peluang kami kasi layan Fath dulu.

11 September 2013

Gundah

apabila kita berada dikawasan 'anytime can deliver'.
otak kita secara langsung akan berkadar terus dengan emosi.

tidaklah bermaksud kita akan lebih emo.

tetapi lebih kepada terlalu gundah dan sering terbawa-bawa ke arus mimpi.
akibatnya tidur kita seperti suatu ladang untuk melawat pelbagai sumber ternakan sama ada yang pernah terlintas dihati atau sesuatu yang langsung tiada kena mengena dengan kehidupan kita.

Itulah yang berlaku kepada aku.
Ketika aku ingin tidur dan melelapkan mata.
Aku sebenarnya tidak nyaman.
Sebenarnya aku mengeluh kesah keadaan baby yang kenkadang mengeras, kenkadang lincah bergerak-gerak.
Akhirnya aku terlelap dan bermimpi.

Ini juga sering berlaku disaat kita berada pada ambang emosi kurang tenang.
Atau mungkin aku saja yang berkelakuan begitu.

Oleh itu,
1.Mohonlah kemaafan jika pernah melukakan orang lain.
2.Solat di awal waktu (ini sepatutnya menjadi rutin biologi).
3.Senyum
4.Bawakan minda berfikir yang baik-baik.
5.Bersangka baik dengan Allah yang DIA sentiasa sudi mendengar dan membantu


09 September 2013

MITHALI

beberapa kali aku bengkak hati.
bengkak hati kerana keinginanku untuk bercoret-coret mati.
dimatikan oleh kerenah laptopku yang tiba-tiba mati.

bengkak hati oleh laptop zauji yang kurang assam.Tidak mahu menerima sign in yang aku buat.
sampai ketika aku mengadu dan mereport penuh jengkel.
"apa ntah masalah laptop tu, sampai tak boleh sign".

zauji tenang-tenang menekan butang huruf dan ya ampun.
mudah saja.

Aku rasa kalau waktu itu laptop ini sejenis manusia.Aku akan tuduh dia hipoktrik. Ataupun munafik kelas bawahan!.
Itu bunyi jika bengkak hati sedang berlaku.







sejak Fath pandai berkawan..aku lihat dia semakin berbahaya...

aku bukan inginpun bercerita tentang perangai buruk itu. Iyalah apa kebaikannya kalau dilayan perasaan bengkak hati???
sekupang dua tiada kebaikan!.TITIK.

aku ingin bercerita tentang MITHALI.
satu perkataan yang selalu laaah terdengar.
Bunyinya macam sesuatu yang baik. Atau macam sesuatu yang boleh dibuat sindir-sindir orang.

Tapi aku berusaha untuk tidak menyindir. Kerana tiada langsung niatku begitu. Juga aku tidak mendapat secubit kebaikan apabila melakukan perbuatan itu.

Aku paling jengkel menulis kebaikan orang. Seperti aku bercerita tiada ruang satu pun kejahatannya.
Tetapi hidup ini ada pilihan, yang tiada siapa boleh menghalang pun.

Misalnya aku ingin bercerita tentang keMITHALIan zauji.
Walaupun bunyinya mungkin "aha..poyonya".
Tapi, bila dikenang-kenang. Apa masalahnya aku menulis kebaikannya?. Wang Malaysia hilang?

Aku kenali setiap orang dilahirkan bersama peluang untuk baik.
Dan akupun begitu.
Akupun ada peluang untuk menjadi baik.

Namun, aku tidak bolehlah 'poyo' sangat mengharapkan orang disekililingku akan baik-baik juga.
Itu seperti kau mengharapkan dirimu berkahwin dengan lelaki golongan malaikat. Lelaki yang sempurna tanpa ada cacat cela.
atau memiliki Anak-anak yang sempurna tanpa ada bunyik kerenah.

abaikan itu..

Sejak aku mengandungkan adik Fath ini, aku lihat bibit MITHALI zauji yang ketara.
Ada waktu, aku hanya baring-baring menutup mata. Sambil melayan gerakan janin yang sentiasa membuat ingin mengeluh dan mengesah.

Dan jam menunjukkan 2 pagi. Fath akan merengek-rengek. Aku rasa dia bangun untuk membuang air kecil di lampin pakai buang.
Kemudian mengharapkan mulutnya disumbat sejenis cecair bernama susu tepung.

Aku kadang bertangguh-tangguh. Jika tiada pilihan, aku akan bangun dan mengisi botol susu dengan susu tepung.
Tetapi yang selalu berlaku lain,
zauji yang kadang otaknya aku rasa dipenuhi dengan agenda-agenda hidup dan pekerjaan, akan bangun dan menghidupkan lampu picit handfonnya kemudia mengisi 6 sudu susu tepung sebelum menuang air sejuk ke dalam botol itu. Dan menyuakan ke mulut Fath. Kemudian menyambung kembali mimpi tentang agenda-agenda semasa bernyawa.

3 jam kemudian, anak itu kembali sedar bahawa dimulutnya telah kehabisan stok susu.
dan kejadian itu berulang.

itulah yang MITHALI nya.-har har har
nampak koman sungguh.

Tetapi jika nanti kau sendiri berada disaat itu. Kau akan merasa betapa deritanya apabila mata yang berat dipaksa dibuka.
Sedangkan kau boleh berkoloborasi dengan isterimu yang kerjanya tidak seberat dirimu.
Minta saja isterimu bangun, atas dasar kemanusiaan.
Dan kau perlu tidur atas dasar kepenatan melampau.

diulangi:
Tidaklah bila kita bercerita tentang yang baik-baik, kita seperti berumah tangga dengan manusia malaikat. Tidak!
Semua manusia hidup bersama kekurangan dan kelemahan.
Tetapi tidak semua kekurangan dan kelemahan itu menjadi penghalang membina MAWADDAH, SAKINAH wa RAHMAH.

*usap adik yang dah masuk minggu 40.bila-bila masa adik akan keluar melihat alam ini*

08 September 2013

Kucing

Aku berfalsafah bahawa kanak-kanak sukakan haiwan.
sama ada haiwan baik pekerti mahupun yang liar.

maka pada suatu masa, aku sengaja menunjukkan kepada Fath seekor kucing yang kecil dan ditinggali ibunya.
Fath teruja langsung menekan-nekan perut kucing itu sebagai tanda sayang.
Ya.. begitu gamaknya otaknya memproses cara menyanyangi haiwan.
sebagaimana dia menyukai patung-patung mainan yang tiada emosi.

Ada suatu masa, Fath memicit perut kucing sehingga kucing itu tercirit. Ya Ampun, sangat comel kamu nak..

Ada juga semasa kami sibuk bersentap makan-makan di kedai kecil. Fath tidak dapat duduk diam kerana di bawah meja yang lain terdapat seekor kucing sedang enak meratah hasil makanan yang diberikan orang.

Aku juga begitu semasa kecilku. Kucing ku ibaratkan sebagai adik yang perlu disayangi dan dimanjai selalu.
Seketika ibuku selalu mengulang-ulang cerita, bahawa aku sangat mencintai kucing. Sehingga memanggil kucing-kucing peliharaanku sebagai adik.
Tetapi satu detik peristiwa pun aku tidak ingat tentang itu.

Yang aku ingat, semasa aku bersekolah rendah, tinggal pula di rumah yang sentiasa dipenuhi karung-karung padi. Kami ada memelihara berkawan-kawan kucing. Dan kucing yang berbuluh putih kami gelarkan si Putih, sentiasa kami jadikan penjilat muka diwaktu malam.
Tiada terfikir bahawa si Putih itu mungkin baru selesai meratah tikus-tikus yang menyerang padi-padi di sawah mahupun yang sudah cantik bersusun di karung.


Kini, aku tinggal di rumah yang tiada memelihara kucing, tetapi naluri menyanyangi kucing tetap tegar berbugar. Malah terturun kepada Fath pula.
aku harapkan suatu masa nanti, aku akan memelihara beberapa ekor kucing sebagai penyubur rasa sayang pada haiwan di dalam diri kami.

aminnn.



lohhh..kucing ini sudah tiada di dunia

ini dia juga

anggaplah bear hanya sebesar itu dan secomel itu, walau hakikatnya beza..

06 September 2013

Raya 2013




Tahun ni beraya di kampung Koyan. Turn sana. Kebetulan pula kandungan sudah mencecah 8 bulan. Ada risiko untuk menaiki flight.

OOh..gambar ini diambil pada 1Syawal, oleh Bang Long. Dia pernah jadi jurugambar semasa majlis walimah kami 2010 dulu. Dia berkerja sebagai jurugambar sambilan.

Semasa ingin mengambil gambar, kami baru selesai beraya di sekitar rumah Nenek Koyan. Budaya disana raya pertama semua orang di jalan rumah Nenek Koyan akan round beraya. 
Ada dua kelompok. Kelompok lelaki akan beraya selepas solat sunat Raya.
Kemudian selepas itu kelompok perempuan pula.

Aku sempat beraya di tiga buah rumah sebelah. 
#Pertama, sebab masa tu Fath tengah tidur dengan aman. Nenek Koyan pula kurang sihat, jadi minta tolong dengan Nenek Koyan tengok-tengokkan Fath.
#Kedua, aku tidaklah larat makan banyak, jalan banyak larat boleh kot. Hee
#Ketiga, dah tengah hari kepala aku memang telah terset untuk tidur. Hohoh.

Tahun ini, hanya aku yang ada baju raya, beli di PKNS Shah Alam. Zauji tiada, sebab semua kedai yang masuk, semua baju dia tidak berkenan. Fath pula, dihadiakan oleh Pacik Popoinya. Siap pos laju hantar gi Koyan. 

Tahun ni juga aku sudah boleh menganyam ketupat palas, nenek Koyanlah tu yang puji-puji. Aku memang kurang suka duduk lama-lama, tapi dah nenek Koyan sorang saja yang buat, aku bantulah. Dan hasilnya, aku pandai...*piraaaah

Raya tahun ni juga kami sekeluarga tidak sempat solat sunat Raya. Haha. Sebabnya banyak, antaranya parking jauh.

Oooh. Semasa gambar ini diambil. Fath buat perangai, berkeras tidak mau di dukung. Tidak mau duduk. Bila dah habis turn. Dia pula kemaruk mau bergambar, duduk atas kerusi sendiri. Padahal tu turn adik beradik yang lain.

Hee. Dua kali beraya sini, dua-dua bawa baby dalam tummy. Haaa





MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...