16 November 2015

Aktiviti Menggunting Untuk Kanak-Kanak


menggunting memerlukan fokus, tangan dan mata.

sediakan bahan-bahan yang perlu  untuk aktiviti ini

1.GUNTING

seawal 2 tahun boleh dibiasakan pegang gunting. Cari gunting yang sesuai untuk kanak-kanak , tidak bahaya. bucu tidak tajam.
aktiviti ini patut dalam kawalan penjaga.


contoh gunting selamat..dan sesuai untuk ibu jari dan jari telunjuk kanak-kanak
kredit

2. GAM
cari gam yang mudah di urus.
leceh kanak-kanak guna gam yang cecair :)

kredit

3. WORKSHEET SCISSORS!
untuk permulaan, biasakan tangan dengan gunting. Bagi kertas yang terbuang untuk digunting, biar tangan terbiasa menggunting.

selepas sudah terbiasa.
boleh cari di internet. Jika mahu mudah dan senang.
tapi perlu ada 4. PRINTER!

a. Aktitiviti mewarna, menggunting dan menghias TOPI- boleh print dari sini
sebenarnya, ini aktiviti untuk kanak-kanak yang sudah biasa menggunting, kerana objek ini terlalu kecil untuk kanak-kanak seawal usia.

b. kita boleh mulakan dengan menggunting garisan dot-dot yang diwarnakan kemudian di gunting lurus- boleh print dari sini

- berikan 2-3 kertas untuk digunting

c. kerja seperti ikan ini sangat seronok, kerana ikan yang digunting , akan berenang di dalam akuarium.
- ikan emas

d. gunakan kertas yang besar !
- bila besar senang lah yang baru berjinak ni buat aktiviti
kredit


selamat mencuba.


abam dan WN seronok sangat main kaler-kaler ni kalau aku ikut sekali, kalau tidak. Asal ada jak yang diwarnanya.

"bukan soal berapa harga dan berapa banyak bahan mainan, bahan pendidikan yang kita mampu bagi..tapi sebenarnya, seberapa sedia kita join sama aktiviti ini"- (Majita, 2015)

abam dapat tahu kita nak menggunting, kalam kabut dia mewarna 1 warna untuk semua. Lepas tu bila kertas kedua, dia dah pandai guna lebih dari 1 warna

Sebab Umy baru kasi peluang, Waafa tukang lekat..yang mewarna, menggunting semua umy buatkan..huh

Hasil tangan umy..tanya Fath berapa ikan?. 5!. ya bagus. Tapi dia punya hasil kerja masih pra-scissor jadi kita tidak ambil gambar..hee, Lepas ni la ya.


jadikan aktiviti menggunting ni sebagai aktiviti mingguan.
InsyaAllah nanti kita asah bakat lagi.
Tidak sampai sejam pun aktiviti ni dibuat.

maklumlah budak kan cepat penat. Aku pun lebih dulu boring sebenarnya :)

14 November 2015

Ulang Tahun Ke-5

Selamat ulang tahun yang ke-1825 hari untuk pasangan patik..
Moga perkahwinan kita makin hensem wa berkat.aminnn


23 October 2015

Pertama kali penerbangan Jauh dengan anak kecil

Pertama kali penerbangan Jauh KL-Nagoya dengan anak kecil!


30 September, penerbangan SS ke Narita Tokyo.
kami 3 Oktober pulak, Sebab SS kata masa beli tiket 2 bulan sebelum tu, nak siapkan diri urusan di Nagoya.
4 Nov mereka ke Toyohashi. Kalau ikut sama. Dia susah hati.

Sedih juga bila SS bertolak, parking kereta dekat SIL. Dia naik tren jak. Barang makanan dia bawa separuh,

yang kami tinggal..

kami, minta tolong dekat adik ipar, #Urus Barangan yang dibawa. SS naik JAL. So free 30Kg kargo.



sementara diorang belum sampai kita mainlah dulu puas-puas dekat rumah yang akan ditinggalkan ni.*sedih 




main belon ni lah. Main sampai penat. Rumah pun belum dikemas. Pakaian sahaja dah kemas. Termasuk #dokumen penting -tiket chek in,pasport, ic, surat lahir, kad mykid

jadi bila adik-adik sampai...sementara mereka berehat.

kami kemas rumah. #Kemas Barang Rumah #Sampah Buang #Peti Ais bersihkan

dan Waafa plak selsema.

lagi bermasalah mengemas. Kemas dapur. Bilik

sikit-sikit Waafa bangun nak susu.

pukul 3 pagi begitu bertolak.
itu cadangan aku.

tapi, adik ipar ni..macam mengantuk lagi.
Dalam pukul 4 lebih bergerak ke KLIA 2.

teringat 2013 pagi bertolak, driver hampir langgar lembu, sebab bawa kereta laju, jalan gelap. #Hati-Hati memandu

jaga kelajuan. Buat apa laju sangat kan.


sampai KLIA 2, adik ipar tunggu luar. Kami adik beradik cari laluan penerbangan antarabangsa.
sebab tak pernah lagi guna KLIA 2 ni, jadi memang tidak tahu.
cari tukang wrap... #Wrap beg
Pai cepat wrapkan beg yang masuk kargo..
sebab beg koyak..dan aku lupa jahit...dasarrrr. walau pun beg ok, Memang baik wrap.Untuk keselamatan dan menaikkan keyakinan.


tengok skrin..nampak laluan ke Nagoya.

terus cari.
dan jumpa.


Lepas tu, gi chek in. Suruhlah adik-adik tu pulang.
bagi duit minyak dan duit tol dekat Santi sebelum masuk lagi.
tapi diorang tunggu gak.

"nak ke mana?"

"Chubu Airport"

'Langkawi bukan kat sini'.

"bukan...Chubu Airport".

'bukan kat sini'.

"nak ke NAGOYA JEPUN".

ooo. baru bagi passport dan semua dokumen print chek in Web .

Pai, kalam kabut..rupanya dia nak puasa.
10 Zulhijjah, sunat berpuasa.

lepas chek in. Dia kata cari kedai dulu. Nak sahur. Aku suruh minum air yang aku bawa

aku mau cari surau. untuk Solat Subuh.
mau masuk balai berlepas, risau masalah pulak cari surau dalam tu.

bila masuk Surau..syukur orang tak ramai sangat..
maklumlah..bawa dua kanak-kanak ni.
sorang selsema..sorang tidur kurang.



Waafa..umy wudhu dulu ya...
Subuh 2 rakaat saja kan...jadi tidak lama kan..

lepas solat,,,keluar..eh sebelah surau ada mart..beli plak roti Gardenia, pau dan air kotak...sengsaralah bawa 2 plastik tambahan ni
#luggage beg

penting ada luggage beg ni. Sumbat semua barangan yang digunakan sepanjang sebelum naik flight..termasuklah boleh gantung air,

tapi aku tiada luggage beg yang ukuran 20-24 cm tu.
makanya air bawa kat tangan.
addeh, undang- undang flight tak boleh bawa air.
mana nak buang air penuh bekas ni. satu hal

#Jangan Segan Tanya Staf Airport
tanya dulu polis bertugas di lalun nak masuk kawasan chek in
kalau tak boleh bawa masuk, kita buanglah.

bila tanya pegawai polis chek boarding pass, #boleh kata bawa air naik flight, jika ada anak kecil.

dahlah botol ni untuk 2L air. Besar gedabak..

masuk...tunggu buggy dekat kaunter scan barang.

tu pun tau, sebab nampak orang dah berlepas naik buggy.
#Naik Buggy

sesuai untuk aku yang heret banyak harta..haha.
dan dukung anak kan.

maka sambil tunggu, baru call mak.
"betulkah ko Jepun?".

berapa tambang, berapa lama..etc

rasa bersalah juga, sebab belum berkesempatan bawa mak jalan-jalan negara orang.
insyaAllah..ada rezeki kita bawa mak jalan-jalan.

nak ke pintu Q 4 tu kena....turun tingkat bawah.
buggy hanya hantar dekat lif turun bawah tu.

lepas dah chek keselamatan tadi.

masuk dalam ni....jalan lagi..
sampai jumpa laluan turun ke bawah.

lepas tu chek/scan sekali lagi.

hemm.

kan banyak kedai-kedai dalam ni..
kotlah ada yang buat sesuatu.

tu yang pemeriksaan keselamatan lagi.

budak ni memang mengantuk habis

#babyHarness
baby harness ni memang perlu untuk aku yang tangan penuh, harapkan mata. Risau terlalai seketika.
sebab ada lantai bergerak..so kerja mudah sikit.

haha..lawak jak rasa...bawa roti 2 plastik,
kengkonon bekalan untuk di Jepun nanti.

sampai jak kawasan Q4...nampak dah ramai orang.
cari kerusi kawasan boleh nampak kapal.

Fath ni memang teruja dengan ciptaan makhluk ni.


cakap..kita gi jumpa abi..abi dekat Jepun

walaupun mengantuk, dia masih semangat


nak jadi penumpang terakhir naik...sebab ada anak ni...maka ambik gambar kabur begini pun jadilah...

sekali...dah berapa orang jak tinggal.
macik yang sempat borak tadi pun dah masuk dengan 2 anak dia. Kata nak melawat cucu disana.

kalam kabut bangun...
masih jakunase Fath ni..mungkin teruja sebab besar
masuk jak...dapat tepi tingkap...
cadang nak letak Fath tepi ni...tapi sebab sebelah aku tu guy..
terus terbatal.

Selpi kabur lagi..masa ni kapal belum gerak kot

tak ingat ni jerebu...atau kabus..sebab Flight dalam pukul 8 pagi begitu..

guy ni dengan keluarga dia duduk sebelah sana...

bila nampak aku Selpi macam baru dapat hp. Dia keluarkan monopod.
ingatkan nak beli #monopod. Sekali ntah rushing.
terus lupa.
padahal tu benda penting untuk yang travel sorang :(


masuk jak..ambik gambar diri sendiri beberapa. Tidur.


rupanya...kapal lambat naik udara...sebab jammn pulak. :)

budak ni..dah kenyang dia bangun main.

yang seorang tertewas.

kawanlah.. kawan kita seorang ni

naik jak atas...sayu rasa...sebab belum pernah rasa berjauhan begini...kena terbang dengan anak cenonet. Berpeluh-peluh juga

awal lagi dah di bagi borang perakuan...Chinese guy sekeluarga ni sibuk dah isi. Aku nak isi...tapi...Waafa pulak main..tangguh jaklah...ada 7 jam lagi


Alhamdulillah Fath Behave...duduk sebelah tu..dia ok jak melentok sana sini

terfikir tandas kat mana..janganlah aku nak membuang..janganlah Fath Waafa ni buang air besar

bila hidang lunch.
Fath masih tidur.
makan roti banyak tu.
roti letak dekat bawa jak.
#barang penting letak bawa kerusi depan

senang nak capai.

bila guy sebelah tu makan..
Fath bangun. Tapi dia perati jak..
siap pelawa Fath.
Fath geleng jak.
mujur geleng. kalau angguk...habis.

hee
lepas jak...ada hidangan lagi...dalam pukul 2-3, terus order 2 nasik. first time beli makan atas kapal ni. Sebab kena panaskan...dapat sudu dulu.

ntah kat mana ni..macam maju jak kawasan ni..banyak bangunan







isi mana yang tahu jawapan. Yang tak tahu biarkan kosong


yeay makan!!




dah makan..segarlah mata ..senang hati kan..air kosong masih ada

ni dah masuk wilayah Jepun kot..

suka gila tengok awan tebal. Boleh agak sejuknya orang dekat bawah tu

merasai...camana kapal membelah awan..ada sedikit gegeran juga

asyik selpi jak mereka ni kan..Fath pun join sekali-sekala rasanya




membelah awan teballlll

wah dah nampak tanah Aichi!

sayang ..kamera cap Inobo..

Chubu kan dekat laut..

Alhamdulillah!...mendarat


dah nak malam dekat Chubu ni...padahal dalam pukul 4 begitu..


nak ambik sign Welcome To Nagoya...tapi kesusahan dan kepayahan...

dapatlah ambik masa dan tarikh ni.
Dapat Pijak Negara Nihon!

seperti yang  di angan-angan sejak sekolah dulu..alhamdulillah.

last sekali. Duduk..selpi juga...nak suruh orang ambik..macam semua terkejar-kejar.

banyak jak sign ni..tapi tiada yang sempurna untuk ambil...pakai tangan saja
gi jepun, ni tiada segan selfie ni. Abaikan kata-kata negatif. LOL

kasi peluang Fath tengok....waah banyaknya kapal terbang!!..



sebab ada borang tadi tak sempurna isi.
pinjamlah pen pakcik tu.
pen sendiri dalam beg belakang. Payahnya nak ambik.
isi..dan pi ambik beg dalam kargo.

alhamdulillah...beg ok.
masuk line imgresen..rupanya #ada line khas untuk orang bawa anak macam aku yang sememeh ni.

syukur.

risau juga kalau Fath ngamuk kan.

masuk...kena chek muka. dan ambil gambar dekat kaunter imigresen tu...Fath ni..terbongkok pegawai tengok rupa Fath..nak pastikann sama dengan passport.

punya serius teliti depa ni.

lepas tu borang tu..aku ada tak isi..sebab ditanya nak ke Jepun ni sebab apa.
ada tick di situ.


keluar..cari Bilik rehat untuk budak ni..sekali solat jamak gak,

eh..rupanya ada surau depan tu..sebelah tandas..
senang hidup!.

#Airport Chubu Nagoya ada surau!

toilet bersih dan kering.
bawa jak masuk dua ni.

#ada bilik wudhu,
ada paip.
kan diorang guna auto toilet..bidet tu
senang mau jangka, ini hanya untuk wudhu dengan adanya paip tu.

tu pun sebab nampak Indo tu ambik wudhu.
lepas wudhu.
solat..
surau kecik jak...
ada asing muslimin muslimat.

nampak ada geng tudung besar, dia wudhu guna spray.
gamaknya tak tahu...ada jak bilik wudhu dekat toilet tu.



kesian tengok muka keletihan yang amat budak ni

sipi-sipi jak dapat ambik gambar surau..sebab keletihan dan rasa eh tak perlu lah nak ambik gambar ..
sekarang baru nyesal... :(



baru terfikir..camana nak hubungi Huda?.
kan Huda otw dari Nagaoka.

kredit Digi ada lagi..
tapi nak mesej, Huda guna FB jak sebelum ni.
terus gitau SS dah sampai
"welcome to Japan"..bajet dia orang sana la..pfttt.

minta dia mesej Azhar, suami Huda.

minta tolong juga dekat muslimat Indo tadi...wassap dan mesej dekat Azhar.
rupanya dia pun tak pasti ada internet atau tak..tapi mesej juga
takpalah..
sekurang-kurangnya berusaha.
#usahakan Cari Kenalan

ucap terima kasih. Dia jalan gan mak dia.

aku usha-usha geng tudung besar, macam nak tak nak jak.

takpala.
mungkin diorang rushing.
khabarnya nak ke Tokyo..
guna public car.


Sementara tunggu Azhar & Huda sampai
mainlah mereka berdua ni.
walaupun flat dah badan...biarkan jak.

harap Huda tahulah..sebab memang dah gitau kat FB...tunggu dekat bilik tukar pakaian tu..depan kawasan nak ke surau.












lepas main..dah nak maghrib..Huda belum sampai.. mesti sedang menghadap jam depa ni..kan Nagoya tu bandar besar.

Alhamdulillah.
Diorang kata main tembak jak...kami dekat surau.
jumpa gak depa ni.

mudahlah.
mungkin Huda lupa aku mesej dekat FB tu. Yang akan tunggu dekat bilik persalinan.

Huda pun letih juga...diorang pun dari jauh.
Nak merasa juga diorang jalan-jalan di Nagoya dan Toyohashi.
lagipun lama tak jumpa.

Huda masuk kedai dalam airport ni..belikan kami minuman sama.
Thanks lot Huda...kami memang ngidam air Jepun ni..P


Huda booking hotel ni..
mujurlah Huda biasa benda ni.
aku mana biasa..
selama ni walk in jak kalau menginap hotel pun :P

guna GPS, harung jalan gelap.
gelap sungguh jalan diorang ni...menakutkan pemandu.

ada sekali tersilap jalan.
sebab tersilap baca sign

sampai juga...

ni sajalah gambar yang sempat tangkap.Tengah naik lif..budak dua tu teruja main..seronok jadi kanak-kanak ni.







buka tingkap!...tadaaaaaaa

seronoknya. Alhamdulillah.
SS belum mai, dia ada program kan.
tapi Azhar dah gitau.

datang jak SS. Huda ajak main bilik depa, Ada spegeti!
wow...ngam.

esokny cadanga nak gi makan luar sebelum travel gi Toyohashi.!

bersambung.......

MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...