29 April 2012

ke BERSIH 3.0

tiada apa sangat aktibiti kami.28 APRIL 2012.
jiran rumah sebelah kahwin.
FASHA pung kahwin kan.


bertolak pukul 12.Selepas ke kenduri kahwin.
Nampak polis buat roadblock semua laluan ke Dataran Merdeka.
parking di KL Central.


 makang KFC.abi velanjerr  (Sejak 2 3 hari Fath agak rewet manja..arini abi suti..yeaa)


Fath titoq nyeyat.Walaupun bingar melampau di stesen LRT PS.


 bangun-bangun.Amik gambar gan ATOK.Kebiasaan baru bangunnya,Fath akan jerit kuat-kuat."Ummi Fath dah bangun!" Fath jerit gembira sebenarnya.


 Helikopter round kat atas.Takkan kat sungai pulok.




 Alhamdulillah abi selamat sampai KL Sentral.Dia jalan kaki.Demo memang jalan kaki lah.
Dengar suara Fath nangis.Terus tau..dimana anaknya.
Amik dan bagi makan.minumlah!
[Tunggu-tunggu.Payahnya tiada hp.Berdoa saja dalam hati.Moga dia tidak apa-apa. Saya bawa Fath balik KL Sentral.
Abi tinggal.Biarlah dia berjalan-jalan sana.
plak tuu masa tu,dia dilarang masuk kawasan bertiket LRT PS.]


sampai rumah.Pukul 9 lebih.Selepas melawat Cued yang terbakar rumahnya dekat Semarak. (ni hadiah Famili Marsis-tomeyy).

besok.InsyaAllah ke Shah Alam.Kursus.Abi kena ikut.No choice.

24 April 2012

kosom

saya mahu jadi penulis.
MAHU sahaja tidak cukup.
Ia perlukan TINDAKAN.

Masalahnya,
MAHU belum pandai cukup untuk menggerakkan tindakan.

Cabarannya,
saya kematian IDEA.
kerana itulah saya memaksa tangan saya menaip apa sahaja

Sekian.
(saya sayang Fath,sebab bagi saya jaga tidak kira masa.Tq my dalim)

21 April 2012

chiken chop Maje

senang amat rupanya.
bahan-bahan.
ayang.(kalau suka,buatlah dalam seekor gitu)
lada hitam (maricah)
bawang besar
garam
sos cili.
biskut,
oat,nestum (yang ni kaedah cuba try,dan ayam tu memang rasa nestum..nyumm).
Sebenarnya sos tiram juga,tapi tidak cukap duit beli semalam.

Semua ni tiada sukatan.Main ikut suka.Bajet-bajet gitu.

ayam tu,saya dah perap garam dengan lada hitam kelmarin lagi.Ingat mau makan masa sarapan pagi kelmarin.
Tapi..terlajak tidurr (inilah dugaan tidur seorang ummi yang suka tidur..erk..apakah).

Tadi,lepas zauji balik dari makmal.
Fath yang kebetulan baru bangun.
Saya yang kebetulan masih mengantuk
(banyaknya kebetulannya).
Qialullah yang masih tidak cukup..
tapi mampu menyegarkan mata sampai sekarang!

"laparr".
sedih campur geram juga dengan intonasinya.
ingatkan zauji saya ni balik petang nanti.
manala tau mau bermain-main lagi di makmal tu.
(ini ayat geram).

dengam mata yang rasa payahnya nak buka.
apalagi ditambah dengan semangat yang zero.
saya cuba berdoa dalam hati.
Ya Allah kuatlah semangat ni.
tolonglah HADIR wahai cik Ikhlas!

"wei semangat...semangat sikit bolehhh?"
akhirnya..
saya berjaya!.
berjaya lunch..hee.

Zauji tidak komen.Tu tanda masakan kali ni,boleh masuk tekaklah.

Alhamdulillah.Percubaan berjaya.(luhlus jugalah..)



19 April 2012

inikali



banyaknya idea di kapla ni.
berlambak-lambak.
tapi bila berhadapan dengan lappy.terus krem.
punya serius masalah ku ni.
macamana mau jadi penulis berjaya ni.

update blog yang semak pun bermasa-lah.

Lepas saya cari-cari semangat tengok keberjayaan orang yan

g BF anaknya,
saya rasa mengantok la pulak.
padahal baru saja mengahantang 1gelas kopi O.



Mau jak tido macam si Fath.
(tido sambil genggam tangan dan letak di dada).
nampak comel betul gaya tidur beliau ni.
mesti dia sedang berdoa sebelum tido tadi.
(padahal sebelum tido dia akan mamam jari,tu yang akh
irnya tangan berlepak di atas dadanya).

sedapnya tangan ini.Ummi pung macam mau try jugak


Zauji,macam biasa..berklik-klik tetikus lappy nya.
Sedang buat benda dengan software yang berat.
sampai kadang-kadang pegang dahi sebab berfikir.

Itulah rutin hariannya.Kalo kurang letih la.

Kadang letih pung.
lagi-lagi kalau mau jumpa superdupervisornya.Prof S tu.
Janganlah nak cari gara-gara mau berborak,bertanya,atau bagi dia panas.Nanti boleh makan hati.
(saya pung samalah..tengah khusyuk siapa cari gara-gara dengan saya,insyaAllah dapat free jelingan,atau suara full speaker).
senja di pintu gerbang (saja cari pasal)


Untuk Fath,
kesiam betul anak itu,ada ruam di peruk,lutuk,mukat,siku.
Entahlah kenapa.
Mungkin dia alergik.
Biasanya budak-budak ni tumbuh ruam di bon-bon saja.Itupun gara-gara lampin.

Lagi satu.
Bersyukur sungguh belum kerja,jadi berhidup bersama Fath lagi.
nanti sudah kerja.Lain sudah.
Pasal BF Fath,saya malas sudah mau latih dia DF,
Biarlah saya pump 2 jam sekali untuk bekalan tu.
Dolu-dolu (padahal bulan lepas jak pung) adalah stok dalam 3botol begitu.
Tapi sejak Pump tu terosak.terus jatuh merundum bekalan Fath.Sampai sempat lagi Fath nangis baru berjaya dapat susu pump.(dia nangis,baru pump).
Saya pump sekarang,pas tu bagi dia.2 jam lagi dia menangis lapar.Saya pum lagi,sebab mau tunggu hasil ada kena tunggu 2 jam lagi.(penat lain cerita).
Syukurlah,
saya tahu macamana mau kasi naik semangat sendiri.Bila dah Fath menangis sendu,telinga dah lali.Zauji sak yang tidak senang duduk.
Dia suruh pump dan simpan untuk bekalan Fath kalau tengok saya rehat-rehat.Padahal saya sentiasa pump setiap 2 jam.Kadang tidak sampai 2 jam pung.
(take care betul abu Fath ni..untunglah Fath).

Mujur saya cuma kerja area dalam rumah.

Panjangnya saya melalut pasal bekalan Fath ni.
padahal tadi mau tulis pasa PENDIDIKAN PERCUMA.

Gara-gara tidak mau adik-adik-adik saya yang terbagus itu berhutang dengan PTPTN saya sangat mengalu-ngalukan dorang belajar di UniKL.
Moga dorang boleh jadi modal insan dengan peluang menimba ilmu itu kelak.

Kalau saya pandai drive.Saya maulah bawa Fath&zauji pi Dataran Merdeka malam ni.Selain boleh terserempak couple-couple haram.Saya boleh amik gambar dengan pejuang EDU FREE.

Sekianlah celoteh tangan saya untuk malam yang ditemani bunyi katak panggil hujan.
(Semoga selepas ini saya makin rajin mengasah tangan saya menulis).Untuk tatapan saya juga!

02 April 2012

pakailah apa saja


sabtu lalu pi Angsana, sambil-sambil tunggu zauji yang beratur bayar buku.Saya masuk satu butik sebelah BADAN.Kedai buku yang terbaik di situ.
Masuk-masuk.Pegang kain baju.Masya Allah,sedapnya kain itu.
Belek harga..
Masya Allah.RM341 sepasang.Seswai dengan kualiti.Fabriknya.
Dalam hati.Mau juga merasa nikmat baju mahal-mahal ni.

:)

Tengokkk.Ada tudung cantek.
Sebelum tu.Tengok harga dulu.
Ok.Bawa RM30 saja.
Tapi kecik.

Tengok Shawl.
Yang pxmina (entah camana ejaanya).Tidaklah mahal.Kain tebal.Ringan pulak.
Tapi pakai 2 kali..keluarlah urat-urat benangnya.
Sesuailah dengan harganya.

Belek-belek Jubah..wahhh
sedappp kainnya.
Harga?
RM357 (lebih kurang la)

mak aiii.

Nanti saya kerja.Saya beli lah.
Hehe.Menyedapkan perasaan 'keperempuanan yang memang suka benda-benda cantik'.

Sebelum kuar butik tu.Nampak 1 tudung yang coraknya cantik.Ringan.Harga pun boleh beli.
Tapi sayang.Kocik pulok..
kenapalah kilang tudung tu dak buat yang saiz bezaq sikit.bidang 50 pun dak mengapa.Boleh jak dibesarkan semasa memakai.
Kesian saya yang teruja dengan corak lembut tuuu. (-___-).


Ada juga yang bidang 60,tapi coraknya,kainnya sungguh tidak menyentuh jiwa saya.


"pakailah apa saja untuk menutup *auratmu wahai orang-orang"

Aurat=

segi bahasa:Segala perkara yang dirasa malu (jika dilihatkan ,didedahkan) juga memberi makna a'ib,cacat,cela atau juga diterjemahkan sebagai lorong-lorong jalan di bukit.(Munawwir,Kamus Bahasa A'rab-Indonesia)

Private parts, genitals, defect, fault and blemish. (Al-Mawrid Al-Quareeb,A Pocket Arabic-English Dictionary)

Dalam Hadis:"Wanita itu adalah a'urat".( المَرْأةُ عَوْرَةٌ ),Maksudnya wanita itu menjadi a'urat kerana dirinya adalah aurat bila ia menampakkan apa yang patut ia rasa malu seperti mana seseorang yang bila auratnya tersingkap terasa malu. (Lisanul A'rab.Jilid 4)

Kesimpulannya:

Aurat itu ialah suatu (yang terdedah,tersingkap, terbuka) maka terasa malu seperti aib seseorang didedahkan maka ia akan malu,dan adakalanya perkara itu menjatuhkan maruah (menurunkan harga) dirinya.Maka kerana itulah 'AURAT' (aibnya) ditutup dan dijaga untuk memelihara harga dirinya, seperti penjual menyembunyikan kecacatan (aib) barang supaya tidak jatuh harganya.

Maksud Aurat dari segi syara':Suatu yang wajib ditutup atau suatu yang haram dilihat. (Fiqh Al-Manhaji A'la Al-Mazhab Al-Imam Syafie',Jilid 1)


MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...