27 February 2014

aktivit-aktivit melukis kanak-kanak

ada banyak aktivit melukis untuk kanak-kanak.
tetapi akativiti yang terbaik ialah mempunyai sebab kenapa ia dilakukan.
maksudnya seseuatu aktitviti itu memnag berkenaan dengan kehidupan dan perkembangan kanak-kanak itu.
bukan hanya untuk enjoy! ..hehehe

dalam artikel ini ada macam-amacam aktiviti seni..tidak terhad pada aktivit melukis sahaja..






25 February 2014

particular

baca-baca jurnal, jumpa ayat macam tau..tapi..

"bang..particular tu apa maksud?". Padahal boleh jak translate dalam gogel.

"apa?"

"particular". Sebutan baku

"apa?"

"particular"

"camana nak gitau ya..cam gini lah "i'm particular dalam bab rumah kemas".

bagusnya contoh. Sekaligus tembakan padu ke lubuk hati.

24 February 2014

Suamiku Pensyarah (gelaman)

tajuk mintak puji *tumbuk pipi

aku buka google. Ya memang macam-macam cerpen, novel yang muncul..semuanya ke arah kahwin  dan bergedikan hanya dengan klik tajuk Suamiku Pensyarah.*ops.

dulu aku selalu juga conteng-conteng buat novel, tapi ntah mana hilang catatan tu.
aku termalu kucingan dan berhenti part cintan tintun itu.
tapi iyalah orang lain kan..mungkin mereka jenis berani, terbiasa atau apa-apa sajalah. boleh pula tulis kisah romantis selepas kahwin.. walaupun mereka belum kahwin.owhh itu tidak baik untuk difikirkan secara membuta semata ya.

ada yang tulis, umur 25 dah title "Prof". OMG ooo macam gila
ada pula yang aha..semuanya ke arah pensyarah hensem.
aduhhh.

mungkin sebab aku tiada pengalaman dapat pensyarah hensem kot, tapi dapat laki ensem adalah.*tumbuk lagi pipi sendiri

di kampus dulu, pensayarah lelaki dulu kebanyakan hensem ilmunya. Jadi tidaklah terfikir sampai ada terjatuh cintan semasa di kelas. OMG!



kepada yang menulis cerita itu..silalah research atau interview kah isteri-isteri kepada pensyarah-pensyarah yang ada di muka bumi ini. biar yang tulisan dihasilkan bukan bertahap bombastik semata. Tetapi realisitik juga.

inteview akak pon boleh, tapi akak ni kawen semasa Sang S belum pon bergelar pensyarah. (^__^). so akak bukan calon yang layak untuk itu.

dan ..dan..

teruslah menulis untuk menyebarkan ilmu.

22 February 2014

Ir Sang S

ini cara mendukung yang betul..*saya biasa guna satu tangan kena sound oleh beliau*
Sang S bercita-cita untuk memiliki title Ir pada tahun 2013.
dia telah berhentampulasan sejak 2011 lagi..namun rezekinya belum tiba lagi.*sigh

macam tajuk poyo jak..

yang ingin saya kongsikan ialah;
title itu adalah peluang untuk lebih menjadi manusia yang bermanfaat kepada sekalian manusia.
walau hakikatnya, tanpa title pon.. bisa aja menjadi manusia bermanfaat kan...

jika kita berimpikan pandangan manusia, sekelip mata kita akan kurang puas dengan ratusan nikmat yang Allah berikan..walaupun ratusan pujian dan sorakan telah manusia berikan.

pandanglah balik, apa niat kita sebenarnya???.
(semoga terbuang dan terkikis niat kurang bagus kita.aminnn)

*doakan ya teman2 misi beliau tertunai tahun ini. Smile tanpa jemu..

21 February 2014

nasihat yang kurang tepat


saya mungkin lahir dari suasana yang lain.Sedikit juga mempengaruhi cara saya membesarkan anak.

jagoan kami makan buah dan campak-campak kulit buah bersama isinya diseluruh rumah.
buah itu manis, manis bermakna kesukaan sang semut.
ketika saya pon tidak sihat, dia pula dengan bangga begitu.

saya hanya makhluk Allah yang ada marah,ada bengang.Tidak salah pun saya bengang dan marah.
cuma saya kerap ya meninggikan suaraaaa.
dan paling bengang bila Sang S kata "its budak kecil maa".

nasihat tu betul sangat.
cuma tempat letaknya salah.
ini hanya sebuah contoh. Tiada tujuan memperlekeh atau mengolok-olok pung.

bayangkan ketika menjerit-jerit dan si kawan kata "tak baik marah-marah, berdosa!".
betapa bijaknya kan.
sapu-sapu belakang lagi berkesan. Terus turun tahap darah amarah tu :)

atau bayangkan..
Sang S memandu, dihadapannya ada sebuah lori yang lebih muatan.
dan ketika line clear, Sang S pun mahu memotonglah si lori itu.
Tetapi tiba-tiba dibelakang kereta besar ..4x4D misalnya, juga memotong tanpa memasang lampu signal.
hampir terbabas ya...
dan Sang S menyumpah seranah si 4x4D tu..sebab memandu dan memotong dengan cara yang membahayakan orang lain.
kenapa tidaknya didalam kereta ini ada dua orang baby dan..silap sikit ohh.

tiba-tiba, saya kata "4x4D tu tak sengaja, rileks sudahlah..kita pun selamat kan".
agaknya, si Sang S boleh diam dan normal..atau silap haribulan saya pun kena sumpah seranah?.

disini yang cuba saya bawakan ialah, bukan masalah Sang S dan saya sahaja..atau pemandu di jalanan. Tapi kitalah sebagai manusia, EMPATI sangatlah penting. Memberi nasihat biarlah ketika waktu yang tepat.

baik mana pun niat dan caranya, tapi kalau tidak kena tempat..ia bukan menjadi penenang, tetapi racun rumpai yang membahayakan.

Letaklah sesuatu pada tempatnya. Kesilapan manusia memang sunnatullah..sudah namanya manusia kan. ada perasaan.

19 February 2014

perkembangan Waafa 5bulan

Bismillah.

lupa bila tarikhnya.yang pasti umur belum masuk 5 bulan Waafa sudah bisa bergerak. Gara-gara bantuan si abam bermain kereta di depannya. Apabila Waaf cuba mencapai, si abam aka meletakkan jauh sedikit lagi..dan lagi.akhirnya si Waafa sudah boleh 'move'.


bermain soft kiub milik sepupu di rumah nenek Koyan


ni video pagi tadi.
video

12 February 2014

Dress murah gila


Saya memang suka pakai jubah, walaupun kainya kadang tidak menyelesakan. Alasanya tidak mau tabarruj.(fahaman erti tabarruj yang salah). Bila saya nampak ada jubah jenis kain ciffon tetapi berlapis tu, saya suka sangat.Sayangnya bercorak bunga besar-besar pula. Dahlan badan bukan jenis kecil..so matikanlah niat itu.

tapi sekarang ini banyak pula style dress yang orang bukan Islam pun pakai. Kalau diukur memang menepati syarak plus tidak perlu rasa kurang selesa untuk pakai.

Paling murah jumpa dekat mall yang pun RM59. Oh murah jugalah.
Tapi ini lagi murah, sebab sekali dengan pos, kecuali Sabah Sarawak. :)



A,B,D= RM56
C=RM44
(FREE postage semenanjung/+RM3 Sabah/Swak)
boleh sms: 013 2001504, jika berminat.


Skirt ni pun best, nak comei,pakai legging dekat dalam, bukan dekat luar :p.


sebab saya BF kan Waafa, so kurang sesuai untuk saiz saya.
Next time mau cari yang berbutang di bahagian hadapan pula.

Smart Riders

Yuran Smart Riders (SR) mencecah RM300 sebulan. Jadi kalau setahun RM3K++.
walaupun nilai itu terlalu besar untuk yang berpendapatan 'sederhana'.Tetapi ia masih releven untuk mereka yang berminat;
1.Kurikulumnya memang osem (sila semak jadual harian mereka)
2.Anak yang lahir dari SR ini memang mengagumkan.

Tetapi:
1.Terdapat SR yang 'branch'.Kemungkinan ini lebih mengutamakan keuntungan.Jadi perlu lebih bijak menilai

untuk Parents
1.Pendidikan di peringkat awal adalah 'alat' untuk tumbuhsaran.Jika sanggup teruskan membuat 'pelaburan'.
2.Jika sanggup, jangan lepas tangan.
3.Jika tidak sanggup,jangan mengeji.Kejian tidak membawa apa-apa kebaikan, kecuali kepuasan palsu.

10 February 2014

Tali pusat berbelit



ni gambar baby orang dekat http://missbbydua.blogspot.com/2013/04/baby-songsang-terbelit-tali-pusat.html




Waafa pun kes tali pusat berbelit. Sayangnya saya tidak terfikir pun yang 
saya punya anak begitu.
pesanan untuk itu; 

1. Apabil usia kandungan memasuki 8 bulan++, rajin chek dengupan jantung baby.Kata doc..selain kita perlukan chek 10 gerakan kali sehari, kita juga perlu tahu bila waktu baby aktif dan tidur.
(maksud saya, kalau macam time tu, baby biasanya banyak gerak.tapi hari tu dia tak gerak..cuba usap..usap..bagi bagi baby gerak, sampai gerak. Kalau dah setengah jam gitu, masih tak gerak2 juga.Jangan tunggu lama-lama.terus gi Hosp).
-pengalaman kami.Waafa tu la..biasa dia aktif time pagi gitu.Kita taulah, sebab kita pun bukan selesa tidur kan. Tapi ada pagi tu, my 'bump' indak bergerak, hoi menangis suruh gerak.siap lompat bagai.Still macam tu juga, terus ya pecut 160KM/j (sahaja) ke Hosp. Sepanjang jalan berzikir 'geraklah..geraklahh". Sampai Hosp terus baby bergerak bagai.ok. its not funny my dear....

2. Semasa nak bersalin, tinggal tunggu push. Tiba rasa 'eh macam tiada sakit jak ni". mungkin baby dah tidak larat.Kan betul..bila dah keluar baby kebiruan. blue black gitu kulitnya, sebab tali pusat berbelit bagai. Tu lah sebab rasa 'sakit' kurang sangat. Sebab baby tidak stress untuk keluar dan tolak pintu. Dan paling ngeri bila doc kata uri melekat. Siap pesan, lain kali kalau bersalin lagi, kena gitau yang baby sebelum ni uri melekat. Sebabnya, untuk uri melekat ubat induce lain jenis.

3. (Saya tidak buat) Ada orang buat 3D, 4D untuk tengok kecomelan/tubuh badan si baby di dalam...sebenarnya, tujuannya ialah untuk tengok keadaanya, tali pusat ok atau tidak (Doc pun suruh buat masa Fath dulu, sebab kes saya yang macam-macam masa preggy).

bila semak dan baca..betul sekarang ni ramai kes macam ni.Dunia dah moden kan.iya modenlah sangat.

09 February 2014

Wafa jumpa pakar kanak-kanak


6.04.14
masuk umur 4 bulan haruslah berjumpa pakar kanak-kanak. Sebabnya kan Wafa pernah 'warded' masa umur 2 minggu dulu. Jadi mereka (pihak kesihatan) mau tengoklah perkembangannya..ada effect atau tidak dengan kes dulu.
Alhamdulillah Waafa baik-baik saja.
4 bulan kemudian, perlu datang dan chek lagi.

begitulah kisah gadisku ini.

check berat, ukur lilit kepala, tinggi (ni rutin baby kalu ke  Klinik)-ooh Wafa sedang tidur dengan enak masa ni..bila mau diletak di penimbang terus uwaaaaaa.

camana Doc tu chek..mudah saja (sambil petik jari).
1.Diagnos, dengan tanya camana perkembangan..perkembangan dengan baca dekat Google pun boleh jumpa.Tapi tidak sama bila Doc pakar sendiri yang sah kan. Doc tanya perkembangan fizikal, kognitifnya dan blaaaa..bla
2. Doc chek fizikal dan tengok respon Wafa
3. Hanya 10 minit sahaja ya. Tetapi untuk menunggunya..sampai tertidur-tidur gitu. Inilah kan kehidupan, kita bukan mahukan sangat layanan, kita mahukan perkhidmatan kesihatan.Layanan baik ialah bonus.

kalau dulu mungkin tiada begini.Sebab dulu kajian-kajian masih terhad.

tunggu turn jumpa Doc. Wafa makan dulu. Lepas Wafa tidur..umy keluar dari bilik menyusu..abi dan abam sedang enak main di bilik main.Umy pula tersambung tidur.Mengantuk sebab pagi-pagi dah ke UPSI jumpa SV


jumpa doc..Wafa terpaksa bangun dan uwaaaaaaaa."aku nak tidur lagiiii".

Doc Chinese..abi suruh bye.Sebab masa doc sibuk tanya umu dia pi buka-buka laci dan tong sampah yang tekan kaki..jug ada patung dia mau buat harta
tunggu nurse bagi next appoiment
Fath mau duduk, tapi dia melutut..dan bajet sedang menunggu di kaunter
lama tunggu..dia pi berenang dulu
berenang lagi dan umy sound suruh bangun..
"bestlah berenang sini umy"
SEBELUM chek rutin dekat bilik nurse, eh terjumpa dengan seseorang. Yang bagusnya dia sudi menegur, walaupun otak saya berkerja kerasa untuk mengingat "siapakah dia ini".
Anak kami sebaya, anaknya pun pernah warded sebab 'jaundice' dan kelahiran pra matang. Tapi kali ini kes anaknya ialah..tengkorak kepala belum bercantum, jadi bahagian tengah kepala anaknya lembut gitu. (seram juga nak pegang).  Umur dan 5 bulan, kepala masih lembut?. Itu luar kuasa manusia.

eh. Tu sajalah.









ok, mau balik.abi pi ambik kereta dulu

05 February 2014

Fath udah 2 tahun




4 Bulan Feb, adalah ulang tahun kelahiran my Fath homei

Selamat Hari Jadi..Fath Fath Fath





02 February 2014

Telakung Lycra Murah

bismillah.

ambo jual telekung Lycra murah saja.RM44 (exclude postage).

Pos laju, perlu tambah RM6 (semenanjung)/RM10 (Sabah/Sarawak).
untuk beli..boleh ke
https://www.facebook.com/messages/new

atau email duhaihati03@yahoo.com.

ambo pon ndak minat kain lycra, walaupun kain ni best.
tapi bila dah beli dan pakai telekung lycra ni.Terus rasa positif dengannya.
MasyaAllah..rasa..ehe.Bestnya.

Rasa nak wajibkan adik beradik pakai.Sebab kalau yang telekung putih tu..kadang nampak tengkuk,nampak warna kulitla..panaslah (sebab terpaksa pakai lapis tudung,baju lengan panjang segalaa la).

yang ini, insyaAllah sejuk dan kain jatuh.

Memang bunyi ,nampak sangat nak promosinya. NO. Hakikatnya, inilah yang ambo rasakan.
kalau macam melebih-lebih.Mohon maaf. Ambo hanya berkongsi rasa.

kalau rasa nak beli..sila..sila..

No 10, 13,18,19 (agak terang..ambo tak jualnya)

MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...