28 March 2015

RINDU JEPUN

bila kita duduk di kiri kanan jiran berbangsa Jepun.
memang terasa kita ni Ghurabah..

hailah..

Rindu gila-gila aku dengan sikap aku dekat Jepun.
merasa sendiri kedasyatan angin Typhoon. goyang-goyang pokok tu menakutkan..pakai payung..kalau jenis tangan lembek, terbanglah payungmu

dan paling aku suka..jenjalan tanpa malu..walaupun ada segan juga..jalan kaki dengan Fath dan kendong Waafa  melalui lorong-lorong rumah orang-orang Jepun.. pi tengok orang bercucuk tanam sayur-sayuran...sawah padi..

masya Allah..
indahnya.

Keselamatan yang terjamin..walaupun depa tiada Hudud untuk menakut-nakutkan penjenayah.
entah lah..mungkin banyak kita perlu kutip hikmah dari negara industri bernama Jepun ni.

walaupun populasi Muslim dari keturunan Jepun totok tidak ramai.
tetapi..banyak sisi-sisi hidup mereka memang menepati kehendak agama.
macam kerja keras. (siang bagai singa)..
bertegur sapa. Mungkin aku duduk dikawasan sedikit perkampungan..jadi terasanya best sapa-menyapa ni..
"ohio ghizaimasta".. SELAMAT PAGI
"konnichiwa".. SELAMAT PETANG
"arigatoghozaimasta".. TERIMA KASIH
"ganamashai".. MINTA MAAF

entah camana ejaan tu.. bunyi lebih kurang gitulah.

mungkin ada yang kata..ko gi sebulan jak pun..dah lupa diri
no..no..no
lupa diri tu kena faham maksud.

bohonglah kalau tidak ingat kebaikan yang ada dalam negara kita..cam masjid surau ada merata..gerai halal ..terutama roti-roti..
suara azan..
sumber makanan...macam belacan..cabai..

tapinya..bila duduk sebulan..terasa penuh nikmat.
itupun sebab duduk time musim luruh..
kalau musim salji..surrender...insap banyak-banyak. Musim hujan seharian pun, kita rasa kurang selesa..apatah lagi kalau musim salji.
itu aku heran..orang yang seronok sangat dengan negara ada 4 musim ni..
hahha.


paling rindu...angin sejuk tu..
lagi kalau di Sanbongi-Cho tu dalam kawasan Toyohashi..kira berdekatan laut..angin memang kasi meleleh air hingus...sebab tu best pakai shawl tutup mulut. Ada juga pakai mask. sebab kalau angin tiup..memang masuklah ke rongga hidung.


aduh.

lagi best..boleh membeli belah time malam. Isyak sebelum pukul 8. jadi sebelum pukul 8 boleh masuk kedai tu...dan adalah barangan yang sudah turun harga.
bagus orang Jepun ni..mengutamakan kesegaran.
orang jimat bajet macam kami ni...yang kurang segarlah pilihan.
kurang segar tu..kalau dibanding dengan pasar malam disini..memang menanglah depa.

aku kurang suka sushi atau makanan jepun tu..so tidaklah berkerinduan bab tu.

tapi aku rindu dengan kesegaran makanan laut yang duduk dalam peti ais tu!!
ya ampun..tiada bau hancing..tiada air-air ikan..
memang rileks jak kita mewindow shopping..

tu jelah pun yang aku rindukan.
lebih kepada suasana.

ada gaklah yang kita kurang berkenan..
macam dorang ni serius buat kerja..sampai hidup macam hamba kerja. Lepas tu  balik malam-malam..diorang lepas tension di pusat-pusat hiburan. di biasa di kawasan bandarlah..
ada jak makhluk jenis begini di Malaysia ni..

ada pulak tu yang jenis rasis..kan depa rasa depa makhluk maju..jadi orang luar dari negara  ketiga ni..macam buruklah dinampak.
kira bajet bagus.

haha...

Bila duduk sama-sama dengan anak..walaupun zauji kenkadang jak adanya..tetap terasa nikmat yang amat.

bila dah rasa. Baru kita faham..kenapa ada bangsa manusia yang eksen kalau cerita bab pengalaman ke luar negara..terutamanya negara maju.

jangan eksen ya..sebab mengembara harus bersama terma "berjalan dan berfikir".

27 March 2015

20 Cube wardrobe Plain MURAH


20 Cube wardrobe Plain


STOK TERHAD.1-2 SETIAP WARNA



150x37x185cm

35x35:65pc

35x32:20pc

connector:60pc

hanger 2pc

magnet :40pc


RM225


POS:RM30/EACH-SM


TOTAL:RM255-SM


RED

PURPLE

BLUE

BLACK

PINK

20 March 2015

pelan rumah impian

sepanjang kita membesar dan hidup di dalam bernama rumah..
kita akan bermonolog..dan mesti ada terlintas..alangkah canteknya rumah itu..kalau begini..begitu..

eh itu aku lah..

masa sekolah rendah dulu..mata pelajaran yang paling siuk..tentulah Pendidikan Seni. Masa tu cikgu yang ajar.. kepala otak dia pelik sikit...ntahlah..

tapinya aku suka!.

lagi.. kalau dia suruh lukis pelan rumah.

aku ingat..dalam 40 orang dalam kelas tu..aku dapat good mark. Sebabnya peta rumah impianku tu lain kot dari yang lain..

sebabnya rumah aku yang ku tulis tu siap ada bilik padi!.

heee..

almaklum anak pesawah petani penternak dan peladang..4P gitu.

padi tu sebelum diasingkan hempas dan dikeringkan sempurna..tidak boleh dimasukkan dalam karung..jadinya..mak bapaku main letak bersidai menggunung di lantai..so gatal-gatal sebab padi tu mungkinlah terjadi..ini biasa berlaku apabila musim menuai.
Dalam sebulan dua setiap tahun..
hoi..bila ingat balik..kesian pun ada ..kagum ada..marah pon ada..haha.

padahal kan..ada jak cara untuk padi tu selamat dari hujan dan tidak rosak.

tapi..sebab maklumat tentang padi limit. Maka main ikut cara yang nenek moyang dulu kala..

ok.


satu lagi masa sekolah menengah..ada ice breaking..kita buat rumah impian..and konfiden aku cakap dekat cikgu..rumah impian aku tu harga RM10 ribu. "mana da rumah harga gitu". Aku diam, tapi aku yakin ada jak..sebab aku saspek rumahku masa tu harga ratus-ratus jak..
padahalnya harga ribu-ribu juga..cuma tukangnya yang kurang mahir betukang..caca marba

haha.

itu sedikit kisahnya dulu-dulu.

bila dah kawen, dapat pulak duduk dirumah sendiri. Pelan-pelan rasa..impian rumah impian akan dapat dilaksana..bahasanya begitu

paling utama..
Tema harus menjadi Pencetus dan Semangat, deng...

tapi..bila dah ada anak-anak, impian tu simpan dulu la..nanti-nantilah kita laksana..

haha..seolah-olah ada sesuatu yang menghalang..

ya..tentulah..

...ongkosnya.

tapinya..fikir balik..kalau ongkos, boleh saja di urus dengan bijaksana.

betul.

makanya..kalau terbaca artikel yang DIY (Do It  Yourself)..terus rasa macam...eh macam aku dulu-dulu..sukanya bertukang...rasa nyesal kenapalah kemahiran itu aku kasi biar...

ok..

kita mulakan dengan
A. KELUASAN RUMAH.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: "Empat perkara yang membawa kebahagiaan kepada manusia, iaitu (memiliki) perempuan (isteri) yang solehah, rumah yang bagus (luas), jiran yang baik, dan kenderaan yang bagus." (Hadis riwayat Ibnu Hibban)

RUMAH!.

tapi.ingat rumah yang 'luas' pengertiannya perlu dibaca dengan jelas. Rumah yang luas itu berkait rapat dengan ketenangan. Eh itu kena kaji huraian hadis ini lagi..

semasa di Sanbongi-Cho..setiap kali jenjalan di kejiranan sana..tenangnya hati. Sebab sana rumah memang cenonet jak.
Termasuklah rumah Muizz yang kami tinggal tu. Rumah Bujang!.

tapi..kita rasa sesuai jak dengan jiwa..kan dah dibesarkan di rumah yang biasa-biasa saja...
rasa mau niru pun ada..rumah kecil cute tetapi menyenangkan!..
kemas pon..ndak payah maid.
itu sebab orang Jepun jarang guna maid...mungkinlahh...

mari kita lihat contoh pelan rumah yang cute macam rumah kami ni..heee

aku suka betul sama 2 pelan di bawah ni..lebih kurang dengan bentuk rumah kami sekarang.





Maaf..aku pun lupa Page mana asalnya ni..
 ada TV..sekeping Sofa..dan meja makan...
kabinet dapur..cukup!





ni best..sebab ada kaki lima...
Ni aku suka..sebab ada kaki lima tu..paling siuk time sarapan kah..minum petang ka..sambil panggil jiran join sekali kan..nikmatnya...jiran-jiran ni aku nampak depa ok jak kalau lepak sambil-sambil duduk luar ni..
minum-minum kopi..makan cekodok atau ikan bakar...ehhh

atau akulah wanita rajin ni..sambil menaip buat kerja, menulis..boleh duduk situ..sambil moniter anak-anak cerdas cergasku tu..biar dorang lari keliling rumah setiap petang..

pelan itu untuk rumah single la tapi..


amboiiii..
1. Sofa 2 ketul
2. TV lekat dinding
3. Meja makan
4. Kabinet Dapur

B. SOFA

SOFA seketul..boleh muat 3 orang

yang ni tambahan... nanti jadi bahan main anak sekali..ok apa

ni pon kasi gabung comel juga

ni lagi rare..cuma ambik ruang..rumah besar gedabak sesuailah..

Sofa ni...beli satu keping yang tahan lasak..tambahan tu..yang biasa-biasa sudah memadai.

C. TV
sekarang ni popular TV plasma kan..bagus juga guna TV tu..jimat rak TV..
lagi rumah yang saiz cenonet..
dan kebaikan tiada rak TV ni...selamat!

sebab ada anak ni..kena fikir juga..TV jadi pusat panjat memanjat..

dan elakk letak barang merapuh atas rak TV tu..

kalau perasan..rumah yang tiada maid memang kawasan rak TV ada memacam benda merapuh..kadang benda yang patut tiada pun..diletak atau terletak disitu...hmmm

TV perlu??
perlu sangat. Orang datang rumah..takkan kita mau ajak borak sepanjang masa kan..sesekali biarlah tetamu tengok TV..pepandailah pilih siaran.

kadang tuan rumah pun penat..kena story-mory lagi dengan tetamu..

kalau ndak story-mory..takkan main pandang muka..itu menjemukan ok!


D. Meja Makan..

Untuk rumah yang comel. Bilangan ahli rumah yang tidak ramai..perlu pilih saiz meja yang menjimatkan ruang!..
dan..sebaiknya meja tu boleh guna tempat study jugaa..haha

terus cari yang muat untuk 8 orang.

sekali fikirkan kalau ada tetamu bertandang..

kredit: Ikea.com.
segi empat tepat.. saiz dalam 260x95 sm
dekat Ikea harga RM799..pitam!.

tapi..kalau ada bajet memang sesuai..

kumpul lah..sebulan RM300..3 bulan boleh sudah beli..meja sajalah tapi..kerusi..HARGA asing..*pitam lagi

kelebihan bila beli asing ni..design nampak cute gitu..lepas tu..kalau bajet kurang bijak disimpan..beli kerusi satu-satu..haha..jadi nanti kerusinya lain-lain corak..

ni kerusi binaanya kukuh..tengok dekat kaki kerusi tu ada kayu menyambung..
ni harga pon dalam 80 Dollar..beli di Amazon.com
ni rare..tapi terasa memang sesuai untuk orang-orang yang tiada anak kecil..
harga pon cantek...95 DOLLAR sekali shipping..ambooii dolar bah dia...
kredit: Amazon.com


ni lah impian rumah nya..kabinet dapur...nanti kita cerita panjang lebar di bahagian lain.


Rumah adalah pusat rehat sementara kan..tentu kita tenang kalau duduk di rumah yang menenangkan...gituuu

18 March 2015

Melawat Universiti Nagoya

bismillah.


selepas balik dari airport..untuk lawatan sambil belajar..ataupun latihan.
maklumlah lepas ni..kami 3 beranak balik sendiri kan..
SS naik JAL.
kena fly ke Narita dulu..lepas tu Narita baru gi KLIA.

gitulah.

SS kata..jom kita round kawasan Nagoya City.
dan mari kita beli tiket subway..

Dari Chubu Airport tu..naik train sampai Jingu-mae. Di sini..kira pusat laluan  gak..sama ada mahu ke Tokyo atau Nagoya.

tapi kami hanya naik subway.
beli pass untuk sehari.
kalau berjalan dari pagi..sampai malam. Memang berbaloi..
tapi kami dah pukul 2 gitu baru nak start..bertabahlah.

lepas tu sebab Jingu-mae ni ala-ala KL Sentral..so memang busy melampau.
dan aku pulak memerlukan toilet!.

dan melilau cari..rupanya ada toilet dekat luar. LOL

keluar tu..carilah alat bantuan untuk membasuh..sebab toilet jenis lama ni..mana ada air untuk membasuh.
huhu.

Teringat cam singgah hentian Rehat dekat tepi highway..ada yang kotor
dan lebih kuranglah keadaan.
Mungkin sebab ramai guna kan..
lagi sini mesti ramai orang luar Jepun..
eh

lepas tu...kami pon turun bawah..mau menjejak subway la. Kenderaan awam utama untuk kawasan Nagoya city.

maka ke sini lah kita...

ya. University Of  Nagoya.

mula-mula dapat offer JICA. Ingatkan SS training di sini. Rasa eh..kenapa kawasan bandar..ndak syok.mau kampung-kampung.

dan..memang
rupanya bukan.. SS training di Toyohashi University..dalam 2 jam kot dari Nagoya..




kelmarinya..SS sudah pun sampai sini..
diorang ada lawatan juga.

jadi..taulah juga dia jalan ke sini.

tu yang eksen sikit..sampai tiada study malam tu..haha
sebab utama..masa tu di TV-TV asyik ulang kejayaan usaha 8 tahun lepas kot..pensyarah Fakulti Kejuruteraan Uni Nagoya ni hah..
dapat anugerah Nobel (Fizik).

Jepun ni macam semangat semacam la..lagi dapat hadiah besar dan lumayan. Dapatlah bangunkan projek memacam kat Fakulti tu.

ni lah ..Professor Amano dan Prof Isamu Akasaki..ada sorang lagi..tapi sorang tu dah pindah US..
yang bestnya..walaupun ulang pasal kisah Kejayaan dapat Nobel Prize ni..
kisah ulangan benda yang lain-lain.
cam hari ini..wartawan terjah Prof Amano yang baru balik dan mau naik subway..
esoknya..ucapan dari student-student plak..
lusa..kisah depa buat kerja sampai malam untuk sesatu research..
tulat..kisah camana temuramah dari TV-TV lain..

nasiblah aku ndak faham bahasa Jepun. Kalau faham..memang ada esei aku buat pasal depa ni..berpandukan TV NHK...Tv dekat Nagoya tu..dan lain-lainnya...hahaha

ok..back to kisah kami menjelajah ke sini.

sampai-sampai..
keluar dari Subway...naik tangga...hensem betul..
keluar-keluar..perut bumi...

masya Allah sejukkkk.
dan suka gila tengok ya..

haha..sebab masa tu dekat rumput-rumput tu adalah beberapa orang sedang landing di rumput..

gambar bawah ni ambil dari Wiki..ni jalan sebelah kanan..kami di kiri bus stop tu..jadi memang ndak lalu pon sini..

rumput tu hah yang depan bangunan..tu lah yang bikin waaahh..bestnya kalau baring di situ.. :D
kat bawah jalan ni la Subway tu..ala-ala LRT gituu..ni kawasan Uni Nagoya..ada jalan pemisah.tiada pagar..semua boleh masuk :)


lepas tu marilah kita melintas untuk masuk ke  Kawasan Uni Nagoya ni..


aku tany sebelah jalan tadi tu Uni Nagoya ka..terus SS pon perati..nampak sangat dok tahu tu..hihi
kereta putih belakang tu stesen Subway..kena turun tangga..keluar-keluar jakun tengok rumput belakang tu...
lepas tu lintas jalan.. masuk gi kawasan Fakulti Kejuruteraan



masuk jak..nampak parking basikal..daun pokok mula kuning dah..musim luruh kan..


sebab jakon..marilah kita ambik gambar dengan basikal-basikal ini..
rasanya basikal student..tapi hari Sabtu mana da stundent..
*terima kasih SS ambik gambar kasi nampak mukaku segiempat tepat*

nil ah Fakulti Kejuruteraan Uni Nagoya..memati aku suruh SS posing..jual mahal..aku plak disuruhnya

akhirnya...

ambik 2 terus..hah

SS kot ni mau bawa gi cafe ka apa ntah..aku follow jak..sebelah kanan bangunan kanan ni..bangunan Fakulti Kejut lah tu..*ya ampon..hensemnya aku*

rasanya ada 10 tingkat belakang ni..bangunan Fakulti Kejut juga..aku paksa tu ambik situ..haha


nyaman jak dalam Uni Nagoya ni..pokok sana-sinun. Rajin depa ni maintainen kan..

Tangan pod sangat diperlukan..harap SS ambik gambo..huh..kena kira 1,2,3 baru ada..aku mau terus ambik..candid ka..apa ka..janji tiada 1,2,3 hahaaa

apa motif ni..

ni balik semula..sebab cafe tutup kot..eh rasanya SS ada mau tunjuk sesuatu tempat tu..tapi macam eh..kita ni mau ke tempat lain lagiii ni..

banyak jak tempat parking

sejuk ni..bibir memang cantik..hitam..beku dirasa.

tengok..budak tu..konfiden level tinggi..deluan dia baaah..

ni tengah memanas..siapa sentuh dia libas..amboiii nak..

ambik gambar lagi..niat hati mau bersantai di atas rumput sambil makan bekalan..


tapi kami gi taman depan Fak Kejut tu

rehat-rehat dulu..

budak cenonet ni..konon mau beraksi..

betul-betul dia beraksi

Fath ni dengan daun kering..punya jakun beliau tengok

bawa biskut..makan lah dulu..sambil betulkan tudung yang lawa nak mam...
dalam plastik putih tu nasi dengan lauk kot..lupa pulak

Waafa pon tejangkit jakun dengan daun..

cantik jak taman ni..walaupun sana tanah mahal dan sikit..depa masih sediakan kawasan untuk bernafas sempurna..


ni taman tu..(sumber:web Nagoya Uni)

cadangnya mau cari Fakulti Pendidikan..
tapinya..ndak berapa jelas.

jadinya..meh kita ke next station.
sebelum balik naik Subway semula.marilah kita..



posing maut dulu... miahaha

nota kaki:
Uni Nagoya tiada kos pendidikan ya...haha.

13 March 2015

kenduri maulud nabi 2015

bismillah

balik Sabah 3 Febuari hari tu..
8 Febuari tu beliau kata mau buat kenduri maulud.
"tak buat kenduri pun..duit habis..baik buat kenduri".


ha ha ha

itu kata beliau.
masa tu hari Rabu kot..
aku kata kalau buat kenduri, baik buat malam..
sebabnya Jumaat petang dan sabtu beliau tu busy meniaga sayuran.

8hb petang tu Pai pun mau balik..kalau buat masa tu rushing..kataku..

tapinya...non hado..

khamis tu masih fikir bila nak buat..
ikut hati beliau memang gegila mau buat Ahad jugalah..mana-manalah.
Ahad pun ok. Sitti dan K.Mia cuti...senang lah sikit kerja-kerja urusan rumah ni..

Kenduri Maulud tu..kira ada berzanji..ada makanan..gitu jaklah.
Tapi..biasa bugis ni..bunyik bacaan doa selamat..sembelihan mesti ada. Ko tidak mampu kambing, lembu..ayam kampong pon kira power jugala..

dan aku sebenarnya..malas mau masuk campur..hahaha. Kau nak sembelih..atau apa yang penting tidak memberatkan..dan ko tidak bertauhidkan hal tu..kira buatlah!

Petang Sabtu tu dapatlah pi memborong barangan keperluan, ayam dan segala macam jajan, tepung, telur..kotak bunga telur..akulah harapan rupanya..
kebetulan jalan kampung tu runtuh..jadi memang takut nak memandunya..patut boleh jak mebelih belah hari khamis, jumaat, sabtu pagi tu..

oleh sebab yang besar tu...jadi tunggu Edilah yang bawa kami..akulah teman mak. Mak tu pagi gi berjualan..lepas tu gi ambik bekas air di rumah orang nun sana..
baliknya terbungkang..
petangnya..ajak aku keluar beli barang tu..
aku ni pulak..ada anak..tak sampai hati tinggalkan. 
Time Waafa tido..dapatlah juga keluar..lepas asar kot..
kesana sini..
maghriblah baru pulangnya..


lepas Isyak..malam Ahad tu..sesi membikin kuih muih untuk esok hari la..
orang datang membantu berapa ketul jak pon..tapi koman ada makanan berhidang.
dan adikku ni bijaksana buat air sahaja..hadoii
yang SS pula ikut UstazZ gi urusan tunang orang Joho..

bila SS tiada..budak 2  ketul ni menempek sajalah..
fikir..buat saja kuih lempeng.
upgrade sikit...letak jagung yang tersalah beli 
itulah..sesambil masaknya..dua ketul ni kat kaki. 
Waafa tu minta dukung bagai..

hailah..itulah masalah mak-mak anak kecil. Susah nak buat koje yaaa..lagi time kenduri..baguslah sekarang ni ada katering..selamatlah yang nak buat makan-makan ni.

tapi..kampung ni kirim salam lah..
semangat tolong menolong masih ada..padahal saling membalas budi sebenarnya..aku kenduri ko datang, nanti ko kenduri aku datang..gituu





aktiviti memotong ayam ni..aku masih geram..sebab depa potong ayam..dan darah ayam tu kena simpan..nanti baca doa selamat..darah tu ada sekali..erk....itu adat..tapi kami dah saiko beliau..jadi memang tidak buat. Tapi bila guna khidmat orang lain...sabar sajalaaaaaaaaaaaa.
buat paigi Ahad..Fath ni teruja..lagi ada kawan tu..ada abi di sekeliling..senanglah. Coba kalau abi tiada..melekat sajaaaaaa

lepas potong tu..SS ajaklah kanak-kanak lelaki ni cabut bulu ayam (kaum kerabat..bau-bau bacang sebelah beliau perempuan)
SS kata makcik aji tu macam tidak senang tengok..yolaaa

Bugis ni..ego kaum lelaki dididik sejak kecil...takboleh buat kerja dapur..haha..macam ni ndakpa..orang sibuk..depa tengok TV..haha..tapi ni time dah sattle kot..sebab budak lelaki tu dah relaks

Letak makanan tengahari di meja..ambik kalau perlu. Masa ni belum pun zohor. Jadi kaum perempuan yang datang..depa bolehlah makan..nanti lepas tu pi basuh pinggan..potong bawang ka..err..akupun lupa time ni aku buat apaa

tengok..semua dah rehat..air teh tepi tu tak habis...itu minuman masa breakfast. Tengahari tu..aku suruh adikku yang tido tu masukkan ais..alhamdulillah licinnnnnn

Rasanya ni time tunggu..Lepas Zohor kan..Pak Ustaz yang akan mengetuai berzanji. Pak Ustaz tu lah yang nikahkan kami dulu..kira orang yang dihormati laa
masa ni aku rasanya kat dapur susun makanan..lepas tu depa kaum perempuan minta nak solat kat bilik kami. Alhamdulillah..konsep SS yang mahu sentiasa bilik kemas menyelamatkan keadaan. Syukurlah..makcik-makcik kampung ni solat belaka. Cuma anak-anak kot yang bermasalah..yola kan..kadang petani peladang ni kerja keras..sampai pendidikan tarbiyyah anak depa harap kat sekolah saja.. :(


Hah ni...menu wajib untuk sebarang upacara doa selamat.. Aku biarkan saja..pisang tu wajib cukup dalam sikat tu..kalau kurang satu tidak layak digunakan untuk sesi bacaan doa nanti..

oleh kerana SS adalah tuan rumah..dan Fath ni masih kurang biasa situaisi ramai orang ni..dia menjadi jurugambar..Fath ni..asal kurang selesa kat hidung..korek..kadang 2 tangan untuk2 lobang hidung tuu..

kebetulan juga rumah ni banyak kucing..jadi bahan mainan la


ni rasanya Pak Ustaz dah sampai..



ni yang selawat kot..kan dalam berzanji tu ada selawat..jadi part selawat tu semua manusia kena berdiri..tanda hormat kot

pokok pisang ni kira hiasan sajalah..bebudak ni seronok ada telur+gula-gula dalam tu..


Pai ni harapan bangsa dan negara. Tiap kali balik Kampung adalah kerja perlu dibuatnya..eh..pagi ahad tu dia siapkan meja dapur. Kata mamaku meja tu dari bulan 10 lagi..haii..aku saiko-saiko..paksa meja tu naik atas rumah..barulah dia terpaksa siapkan. Kalau kat bawah rumah..tempat lepak bangsa ayam-ayam kampung member*k sahaja

tengok..Fath orang berselawat tu...dia main kocing la pulakk

Edi ni bangsa kena push penuh positif baru jalan..tapi kira ok. ada bebudak lelaki yang malu nak naik rumah..dialah gi hidang kuih muih tu..














ikan goreng tu..lauk tengahari..sekalikan dihidanglah..dalam talam tu untuk pakcik-pakcik yang join berzanji..yang tak join..makan bufet gitu...heee




anak abi ni...

ni geng buat penyediaan di dapur. Yang lain sebenarnya dah takda apa nak buat..tinggal tunggu makan lauk kenduri..ada yang kenyang makan tengahari..dah kurang makan lauk kendurinya.

minta Waafa aminkan..aminn sat sat jak mek ni

rumah ni mana muat untuk semua tu..jadi yang lain-lain tu makan himpit-himpit lah..takpa..bukan lama..dah makan blahh

ni jiran aku..depa ni segan kot nak datang..jadi habis berzanji..aku paksa Pai pi panggil..
sebab depa ni kalau buat makan-makan..kadang sampai 2 orang datang selang seli ke rumah kami untuk menjemput..haha

orang dah bali..barulah tuan rumah makan..hai lah..Fath duduk lantai bolehhh?

SS cari lauk ayam kampung..dia ambik kat dapur..habis dimakannya..mau lagi..nak seperiuk!..
haha..ayam ni kitaorang jak yang belasah..orang lain dah lali








budak cenonet ni..mak dia pun sibuk kan..so kakak dia tolong jaga. abang-abang dia 3 orang gi main gusti..

lepas asar gitu..keluarga Ustaz pulak main..


Khabsyah dengan Waafa ni lahir bulan September 2013..Khabsyah lahir dulu..comel jak




depa ni ambik gambar barusan..selama ni bila jumpa..memang tak terfikir nak ambik gambar. Keluarga ustazZ ni rumah wajib kunjungi kalau balik Sabah..

Oklah..tulah coretan sepanjang kenduri maulud.
penat tu, memanglah.
Tapi..Edi tu siap kena hantar Pai lagi..
ha ha..
esoknya..hantar kami pulak..

hee..Arigato gozaimasta!

MASTER Pendidikan Awal Kanak-Kanak

salam. ramai tanya, camana eh nak sambung belajar dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak? soalan kan, nampak mudah. ok, saya share pengalam...