30 June 2019

Lawatan ke Bandaraya Melaka 2017


2017 dulu.
sekitar Sep-Okt-Nov (nasib lah tau Disember cuti kan..)
.
Perjalanan dimulakan dengan kaum mak bapa, dan anak-anak sarapan di sekolah.
Tadika ni ada guru besar yang komited. MasyaAllah, berusaha dia memuaskan hati ramai anak-anak dan mak bapa.
.
Ini contoh lawatan yang sangattttt recomanded ok.
Kita khatam dulu negeri sendiri...sebelum gatal kaki pi negeri lain kan..gitulah pemahaman saya sebagai manusia yang suka berfikir....ngagaga.
.
Ok lepas sarapan. Kita pun naik lah bas.
seawal pukul 7.30am kita dah sampai sekolah. Yang jarak kurang 1km dari rumah ..mbahahah.
.
guru besar ni bukan saja berpengalaman, tapi susun atur perjalanan lawatan dia..jelas. #tauladan ni

ok. Umy duduk dengan anak gadis ni. Fath dengan member dia...kasi peluang dia begilak dulu.hahah. Sebab lepas ni kita pindah sekolah kan.
.
Akid behave. Sayang diaa..



Dalam group ws ada maklumat semua. Rasanya ada surat sekali.Ni aku lupa la pulak.
lupa pula yuran dia. Rasanya tidak lah mahal. Sebab ada tukang sponser yang cikgu ni cari. Kawasan kampung kan. Rasanya ada yang tidak mampu untuk pi. Tahniah cikgu-cikgu!



.
sebab kita pun baru 2 bulan stay sini. Jadi kita pun sama-sama teruja ikutan ni.
.
Sampai kawasan sini...
ah teringat buku sejarah budak sekolah dulu...

.
Bas turunkan depan gerbang tu. Dan mulalah aktiviti kita berjalan melihat tinggalan sejarah Portugis ni haah.
.
Dimulakan cikgu dan anak-anak bergambar di atas replika ni .





Sementara cikgu menyusun atur sana...marilah kita masuk dalam ni dan naik atas.
naik sikit saja, risau ditinggalin.
ada anak tangga di bangunan ni A Famosa ni. Kebanggan bangsa Portugis..tetapi ingat, ini tembok kegagalan seorang leader muslem. -___-


Ada banyak la anak tangga untuk naik puncak bukit belakang tu.

hari melawat tu, weekdays. Adalah beberapa sekolah, rasanya luar Melaka datang melawat. Harap kita kutip ibrah dan bawa balik
.
Selepas A Famosa ni, pi bahagian tepi dia ada banyak muzium sebenarnya.
beca pun ada sini.
kalau tak fikir anak-anak murid yang lain, I bagi 2 budak tu naik kenderaan tu.




bagi depa peluang ikut arahan cikgu. Kita jauh-jauh saja.
dan paling utama, kenalah ambil gambar kan.
teguh juga gerbang tu yaaa..

Depan gerbang tu...ada beca banyak.
ada jugalah buskers sedang membuat persembahan.


comel saja beca ni.
yang datang melawat. Jangan lupa naiklah beca tu...support diorang.


.
Yang best lawatan ni, ketua kampung join sekali...hahah
jadi, macam lawatan orang-orang kampung pun ada rupa juga...
diorang saja polish pengetahuan pasal negeri sendiri...

Lepas round-round A Famosa tu, Diorang masuk stadium depan tu.
banyak lah maklumat pasal negeri Melaka, terutamanya pasal kesultanan Melaka dulu.

Sejarah Malaysia yang bermula di Melaka pun ada sekali.



budak ni manatau sangat pasal negari ni pernah menjadi pusat Islam nusantara.
jadi, bila ke muzium ni, adalah sikit diorang boleh kenal kenal rupa negeri ni pada zaman sebelum merdeka tu..
.
Lupa kalau air tu aku yang bawa, atau cikgu dah bekalkan siap-siap...
banyak berjalan, kenalah sediakan air kan..















muzium ni 2 tingkat, jadi banyaklah kerjaan cikgu-cikgunya untuk mengawal budak ni.
diorang peduli apa  kan...semua bagi diorang adalah tamannnnn permainan.




bahagian bawah muzium, ni lebih kepada sejarah  Malaysia.



.
panas boleh tahan. Aku dah ready bawa payung cantek ni...wow...


rambut Akido tu, eheh macam bawa kelapa pula kejadiannya..
.

Lepas lawat muzium, marilah kita ke belakang tu.
pun banyak muzium situ..


.
Aku bawa baby Akid kurang 6 bulan.
sister sebelah tu hah...dalam pantang ok.
gigih kan..
mestilah.
anak dia yang join lawatan tu,  tinggal dengan nenek atok jaga kat sini.
masa lawatan ni, mak dia nak kembali ke tempat kerja di luar Melaka sanaaa.
mau habis pantang kan.... -___-
.
Dalam rangka keretapi ni,
I ingat benda yang macam muzium...rupanya kedai cenderamata...ahah.
Terus belikan anak topi. Panaskan masa tu.
.
Keluar saja dari situ..eh terus hujan renyai-renyai...gagagga.


baju semua ada dalam ni. Harga tu, bishe bishe saja. Itu yang berfikir mau beli...huuu
tapi kalau rasa mau kenang-kenangan beli laaaaa..



marilah kita bergaya dengan topi ni...walau cuaca tengah mendung di situuu.


.
Siap situ..teruskan jalan kaki ke Menara Taming Sari tu..
ok. Rehat dulu...


Paksa Waafa pakai topi tu..
ahah
cap @ hat?.



Sebab dia minat Hello Kitty, mari kita ambil gambar free situ.
sebaiknya bagi tips pemilik beca ya..minta izin jangan lupa..



murid-murid duduk dan memerhati.
kebetulan orang tidaklah sesak sangat kan.



lepas berehat.
Teruskan perjalanan. Naik Menara Taming Sari!.



tunggu turn naik.
ahah.
ni lah masalah, mau ambil gambar dan mau ada batang idung sekali dalam gambar, kenalah buat muka tebal.
ok.
aku sewa 2 teropong. Bagi Fath Waafa merasa jadi tourist...ahah.

Pernah naik masa Fath baby dulu.
jadi kuranglah gayat tu...konon.



Gambar dengan baby Fath dulu. Ntah mana simpan.
jadi ada gambar dengan kepala seketul ni..kita letaklah sini.

cantik ka?.
yang buat cantik, bila kawasan tu bersih.
kan...

ni lah Puan Guru Besar yang memang menjiwai dan mencintai kerjaya dia..

hats off!



Puan ni sibuk ambil gambar dan masukkan dalam group.
ada bangsa mak ayah yang kerja dan mau tengok anak-anak buat apa tuuu??

kesian juga Puan tu, aku pun ambil gambar dia...masukkan dalam group sekali...
pandai-pandailah kalian untuk pilih ..aha

ok dah siap naik,
turunlah kita.


ok ni maklumat di kaunter tiket.
rasanya harga dia lain untuk orang awam. untuk orang bukan Warga Malaysia pun harga lain.

ni pula benda yang  bawa round kawasan situ..


untuk lawatan berkumpulan..harga lain juga. Kenalah reserve kan..
.
Lepas tu, marilah kita ke kapal fake tu.. jalan kaki saja pun dari MenaraTaming Sari

masa ni ok lagi. Mendung diaaa boleh bawa bincang.


naik saja kapal...anak-anak mana peduli pasal kisah kapal ni. Diorang fikir macam mana ek..kita nak main sambil-sambil tuuu..


kerja cikgu dan ajk dia...menjerit lerrrr
supaya budak budak jangan over boleh??.

tangan 2, kena bawa payung bawa topi lagii..

siap saja melawat dalam kapal tu.
hujan pun  turun dengan angin kuat sekali..ahahah
kesian jugala, mau kawal budak lagi.
.
lepas tu...kami dibagi peluang gi shopping dalam pasar depan kapal tu.
ok. anak-anak beli  teropong mainan.
tidak puas kali tadi guna teropong sewa tu.
.
anak-anak lain ada yang menonton saja.
mak bapa lain, boleh tahan jugalah shopping tu..ehe. Peluang kan..
.
Lepas tu tunggu sekali bas, penat dah jalan kaki ni....
kita mau ke Masjid Selat pula... tempat ni kalau mai kawasan sini, wajiblah melawat. Sebab dia cantik!
.
tunggu orang shopping..kita duduk jaklah  sini.
ya ampun, Akid tuuuu.comellllnya kepala..

kill time!.
sebab bas kena parking tempat jauh, jadi..ada scene yang lucu campur sedih..
bila bas dah dapat parking situ untuk ambil kami.
kami pun naiklah..
adalah beberapa orang yang belum naik.
mak baby pantang tadi.
.
bas macam mau adjust parking dia.
terus anak mak tadi menjerit kuat kuat nangis.
maknya belum naik dan risau maknya ditinggalkan...huhuhhh.
sedih aku tengok.
mak dia jarang kot bersama dia, tu yang sangat sedih tu...
.
sampai sini, bas parking luar situ.
bangunan kedai di sekitar pulau yang bakal bersambung ni...kebanyakan kosong.
jadi, dapat rasalah bangunan masjid ni memang tujuan utama untuk pelancong la.
.
masjid yang cantik, sebab ada lautan di situ.
semoga laut ni tidaklah ditambak pula.
sedih jak tengok pulau ni ditambak bersambung ke tanah besar. Kalau  tengok Google Maps..kawasan sini adalah sebuah pulau.
realitinya pulau tu dah bersambung sebab ditambak.


mendung tu..
aduilah topi ni buat mak macam orang jual topi sudah kejadiannya...

gambar dekat sikit..
aah. cantik kan kak Ton?

seperti biasa, yang aku benci bila tempat wudhu jauhhh dari tempat solat.
sebab ada toilet kan..itulah pasal.
cikgu cikgu pun meminta budak cepat cepat urusin hal tandas..
dan budak ni pula .aha tertewas kepenatan.

ok. Sebenarnya ada tempat wudhu dekat kawasan solat muslimat dekat tangga tu. Jadi kalau datang Masjid Selat ni, jangan risau k.
.
Sebelum masuk masjid tadi, lepak makan depan tu ada pondok kan...jadi budak ni perut dah ok. air dah buang...tu yang terus tidur dengan aman damai.
.
sebab musim hujung tahun, jadi pagarnya adalah terhad untuk kereta kecil saja.
minta pacik bas ambilkan gambar.

Siap makan, solat semua.
naik bas semula...dan kita kembali ke sekolah..
akan lalu kampung ni..
walau kisah Hang Tuah ni masih menjadi teka teki..
tapi kampung Hang Tuah bukanlah suatu teka teki...memang wujud di Melaka ni.


kita akan lalu Zoo Melaka nanti..
dan singgah di Taman Buaya..
ok. Buaya tidaklah menarik perhatian sangat..sebab baru siap hujan kan..
buaya macam ndak mengancam..
kolam ni lagi mengancammmm.
.
i fokus tengok 2 anak, sebab tau itu tanggungjawab...mana boleh harap cikgu. air ni 2 minit leka boleh lemas..


duduk bawa pondok ni. ada jual makanan ringan, air panas..boleh bakar-bakar pun.



bila Wafa ter-tenggelam dalam tu...terus akupun masuk dan join depa main air.pergh...syukur aku fokus tengok depa. Orang lain mana perasan pun kejadian tu.

mula-mula jadi pemerhati sebab ada baby...jadi tukang kawal la. terus masuk.. pula  baru selesai hujan..

Lepas mandi mandi dan main dalam tu.
Terus mandi dan tukar baju di bilik air tepi kolam.
bersabun lengkap semua kita bawa tuala baju.
.
Siap semua. beli la makanan dalam tu. ada cafe menjual sikit la
ada makanan rasanya, 
.
naik saja bas...
terus kawan seorang ni, hilang arah...

Maaf Waafa, awak sangat kepenatan disituu..


gelang dari Taman Buaya ni kita bawa balik..


makanan tu sampai rumah baru makan. Penat sangat kan...


Kita beli gambar yang di Menara Taming Sari...RM25 kalau tidaklah silap.lupaa.
dan gambar di Taman Buaya.

Akido pun penat juga...kurusnya pulak diaaa masa ni...

sampai jumpooo lagii..

Waafa Najlaa 6 Tahun!

Alhamdulillah... Anak Manis ini dipanjangkan usia. Pi sekolah..rezeki sekolah buat Majlis untuk murid Lahir Jun-September. Rezeki...