15 December 2017

Sarapan simple dan sihat- Pulut Mangga!

Pulut dan buah mangga.

Kenapa?

Kebaikan pulut.
1. tiada kolestrol

2. Nutrien yang pelbagai
Kalori dia boleh tahan juga, karbohidrat, serat, natrium, lemak tepu


3. Vitamin
Ada asid patontenat..ni vitamin B5. Baik untuk kulit dan rambut katanya..
Ada tiamin, niacin (vitamn B3), vitamin B-6, riboflavin (vitamins n B2), tu dia kira vitamins B tu.lda adalah di pulut tu..l


4 . Minerel
Kalau bab minerel ada selenium dari zink, ada magnesium dan fosforus

Ni kajian berdasarkan data yang dikeluarkan oleh U.S punya jabatan Agriculture National Nutrients Database. Juga kajian yang dibuat oleh Linus Pauling Institute.



Ni pulut mangga kedai punya..siap main wana untuk tarik minat makan..kuah tu santan dimasak dan letak gula. Untuk lebih sihat letak garam atau gula perang pn umppphhhh.



Yang aku buat...kuah tu pakai santan kotak ayambrand lepastu gula perang+ garam.
Memang memanggil. Tapi tulah kan, malam pula dimakan...kah.

Ni kena buat lagi...usus pun gembira sebab ada buah tu