14 Disember 2014

sel-sel yang berhubung



[Maje, hang jangan kagum bolehhh?..

Sel-sel saling berhubung punya cerita.

anak kecil, generasi Quran.
nanti dah umur 13 tahun..generasi apa plop?
dah umur 21 tahun?..generasi mengundi?.
oh.kita terlalu kagum dengan keupayaan anak kecil?.
like me..sekali aku tunjuk huruf 'ba'...Waafa boleh sebut..BAAAAA.
kagum sangat. Tertepuk-tepuk tangan kagum.Padahal Waaf panggil abi, "abaaaaaa".
how mentality ini.
sangatlah kasihan.
anak kecil selalu digelar, saintis.
orang sebelah barat lah ni, sangat banyak mengkaji tentang 'apa lagi yang perlu kita push' dari kanak-kanak.
sebab kanak-kanak senang menyerap..senang..asal kita istiqomah bagi serapan.
kita bijak cungkil kesukaan.
kemudian..bila kanak-kanak dah tahu kata "NO"..tahu memainkan emosi ibubapanya,
kita pun terduduk, malaslah, dulu kanak-kanak dia main ikut jak..
perlahan-lahan..wayar-wayar (sel-sel) otak yang dibiarkan tanpa 'mujahadah' dalam tarbiyyah..putus..putus perlahan-lahan.
jika semasa kanak-kanak, kita rajin kiss..ucap sayang..hug..
menjelang usia boleh fikir mana baik, mana buruk..kita buang kebiasaan ini..
wayar-wayar ini akan putus dan putus..
nauzubillah.
pengajaran:
1.manfaatkan usia kanak-kanak (Dr. Steinberg bilang, usia kanak-kanak seawal lahir- 3 tahun ada 100 trilion sel, jika sel ini tidak saling berhubung, sel-sel ini akan menyusut nilainya).kredit :http://www.aboutourkids.org/…/how_important_are_first_three…

2. masa depan itu rahsia, buat sehabis baik..tarbiyyah spritual, emosi, fizikal..tapi janganlah buang dunia nature kanak-kanaknya..
misalnya, pakaian..biarlah menunjukkan depa kanak-kanak, bukan model. aku pun selalu over, tetapi fikir balik pakaian ni aku suka..anak aku selesa ka?

3. kalau rasa fed-up, ingat itu amanah kita, bukan hak milik kekal..

4. berikan makanan terbaik bukan tersedap. Akulah ni..bila aku sedap telan neskepe ais, anak meronta-ronta mahu..noo..ini ada kefein sayang oi..tarak boleh.

5. anak cakap awal, berdiri awal...bukan satu kebanggaan. Its normal..banyak latihan, cepatlah hasilnya.

6. Ada hint yang kita rasa 'lain'..jangan malu rujuk orang yang tahu. InsyaAllah lagi awal dikesan 'kelainan', lagi besar peluang dibetulkan.
gambar hiasan: sel-sel yang berhubung.banyak serapan.banyaklah saling berhubung.

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP