23 Mac 2014

Abang Long la kawasan

Fath sudah 2 tahun 1 bulan++ gitu.

Mamat ni perangainya makin ada yang menunjukkan dia abng Long sejati.
ada juga yang menunjukkan dia tetap seorang anak kecil (-__-).

hari ini hurai pasal kelakuan abang Long sejati bergandingan dengan jiwa anak kecil sekali.

1. Bila adik main kunci, kunci tu kunci Fath lah. Dia memang bajet naik motor dan guna kunci gitu.
-Fath akan ambik dan simpan dekat meja, "tak boleh main dek, tajam..bahaya". Ayat ni aku selalu guna, kalau Waafa tu la main apa-apa benda yang tajam.Macam kereta mainan misalan gitu.



Wafa baring. Fath selimutkan berlapis-lapis kain :D
Fath amik kerusi letak macam tu..sekarang guna kerusi yang besar, sebab dah mampu angkat. Kadang kedudukan kerusi betul, kadang terkena kepala, kaki, tangan adek. Hoiii mental juga bila difikir







 baring, kalau jauh dengan Wafa berusaha nak dekat. Kadang berpindah-pindah baring sebab follow Wafa. Wafa kan move ke sana-sini.





Aum ni kesayangan betul. Wajib ada kalau minum susu macam tu. Kalau tidak, "auumm mana?" berulang-ulang disebutnya

kereta ni lah yang bisa mengundang persengketaan emosi dan mental
2. Adik sepak-sepak
- "takmau main kaki dek, tak mau". Inilah larangannya sangat baik
-tapi dia selalu juga gi sehpak kepala ka, kaki Waafa sebab kadang Waafa termain mainannya. Bukunya. Dan semua mainan yang kepunyaannya. #Macam_banyak_jak :(

hah..tiru adik tu satu hobi yang amat comel lah sangat

masa UNIC datang ni mini karnival depan masjid. lepak di kaki lima saja, sebab Waafa ni mau test power  meniarapnya

3. Adek nangis
-ada masa dia akan gosok-gosok belakang dan berzikir "Allah..Allah".
-kadang juga Waafa nangis, Fath bagi tumbukan atau sehpakan :(

4. Buai
-Fath selalu buai dan pastinya akan berzikir "Allah..Allah".
-Selalu juga buai sampai rasa nak runtuh buaian tu. Kadang juga sampai terpusing-pusing dan telantuk kepala adik dekat dinding #sakitnya_hatiku

baru lepas mandi, nampak Wafa meniarap..terus follow begitu..
5. Suka tidur,main dekat dan baring sama
-suka kalau main atau tidur dekat adik. Adik tidur luar, dia pun akan kelaur bawa segala bantal dan selimut tuala.
-main kereta pun dekat adik. Bila adek sentuh mainan dia, Dia pi hempuk kepala adik dengan mainan. #rasa_nak_hempuk_juga
bila kita pindahkan adek ke tempat lain, dia pi angkat adek tu. Bila kita dukung, dia menangis dan mendesak dengan penuh reformasi suruh letak adek dekat lantai.

*huh

6. Makan pun nak suap dekat adek dan haiwan peliharaan
-haiwan peliharaan ini termasuklah bear dan bear dan tiger. *penggunaan dan yang salah
-bila dia nak suap dekat adek, kami akan ulang

"adek tak boleh makan, tak boleh duduk, tak ada gigi lagi"

Bear tu mesti duduk.Mesti!


Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP