24 Jun 2014

perkembangan abam 2y4m Waafa 9m

anak-anak sudah membesar.

ha ha ha.

baru mau membesar.

abam.
sudah bijak memerhati dan 'training' Waafa. Setakat duduk atas perut. Baring atas kepala. biasa.

hah..ni abam masa ni kamu juara segala juara.

paling disuka keluar rumah bawa keretanya.
dan Waafa telan liur mau ikut. Pergh tadi berusaha mau turun dari dalam rumah keluar.
Gril mau ditutup mengamuk si abam.
makanya umy menempek makan nasik dipintu sambil tengok abam..sambil kawan Waafa..sambil makan.

hebat.


ini gambar-gambar dari Mei rasanya. Marilah kita mengingat balik apa yang berlaku....




ni masa abi gi kursus di CH. abam ni main plastik..keluar masuk flash card..kasi masuk balik. Sekali last duduk atas meja

masih duduk..bersepah ruang tamu rumah nenek Koyan dikerjakan mereka ni. Umy kasi biar jak..sebelum tidur dikemas juga.

Time ni dia tidak peduli pun Waafa

abi balik kursus tengok badminton tu..Yang Malaysia dapat no.2 jak. Gilaa eh..dari petang sampai mau tengah malam masih main. Mujur juga abam boleh kawal sikit

ni pun masih di kg. Pi teman nenek Koyan untuk urusan Tabung Haji Kuala Lipis.. Abi sekali juga ambil kesempatan urus akaun pasal Tabung Haji la. Kaunter ada dua jak. Abam kamu ni..pen pun main, kertas pun. Umy perhati jak sambil dukung Waafa..eh sambil baca buku juga. Best Tabung Haji sini ada sediakan rak buku

ni kucing nenek Koyan gelar Parkinson. Tapi umy sebut kucing paki jak..

malu-malu abam mau sentuh, takut pun ada..iyalah 5 hari kita duduk rumah ni, 5 hari juga perati kan kucing ni. abam..kamu mau main tapi mungkin kamu ndak tau camana main dengan kucing. sebelum balik..kucing Paki ni datang..apa lagi..kita pun bermesra-mesra

umy tunjuk cara usap..kamu pun ikut. Setiap kali ada kucing kena tunjuk dulu, baru kamu berani sentuh dan usap juga


Ni abam bilang hp abam..kononlah macam Linovo itu..

konon abam sambil ambik gambar umy..konon umy sedang tunjuk peace disitu



bersungguh-sungguh kamu nak..padahal ni tempat name card hadiah dari event Produa yang abi dipaksa pigi oleh majikan

umy lupa sudah..tapi masa ni kamu peluk dan cari bear


sebabnya kamu mau bonceng bear di kereta kamu tu nak..

pandai kamu adjust camana boleh muat

yang ni kita gi kenduri kawen Aunty Cued di Keramat..serius masa ni penat si abi..sebab pagi tu ada apa ntah event lain

kamu pula mengantuk..jauh juga mau pigi sana. Sekali hantar macik Siti balik rumah sewanya

botol air abi ni..konon kamu mau minum..yang lock stering tu kamu buat mic..lastly kamu kasi masuk dalam botol dan diam-diam fokus apa kamu buat. Bila umy tanya..kamu cakap apa ntah..umy tidak faham. Ok kamu sedang bereksperimen

tidak ingat bila..rasanya masa ni abi turun kereta..kamu mau ikut, tapi ndak dibawa..kamu pun menangis sehebat-hebatnya. Bila umy tunjuk gamabr ni..kamu tau, kamu sebut "abam nangis..nangis abam". 

kamera ada Flash..senang sikit ambil gambar time gelap gelita..hee

masa ni  Waafa ruam dekat bun-bun. Kita pi klinik lepas maghrib. Kamu umy suruh pakai kopiah, sebab malam kan anginya sejuk. Jadi kunun elak angin masuk kepala..hehehe

dapat ubat sapu dari klinik..berusaha kamu buka, padahal dalam kereta gelap gelita

kucing ni tahun 2013 kali macikkembar tu bagi, tapi sekarang baru kamu suka..kucing tu patut pandai mengiaw..tapi mungkin sebab suka kamu campak-campak..jadi terus tidak boleh sudah.. tapi kamu tetap bawa main buat macam kucing hidup

bakul ni dibeli untuk letak barang abam..masa abam baru mau lahir, sekali umy buat simpan mainan. Dan kamu makin cerdik masuk dan duduk..siap suruh Waafa masuk sekali.

kamu dah pandai pakai seluar..tapi baju belum lagi. Tapi kamu cuba juga..umy perati jak abam buat semua ni


serius

babat juga

sudah penat..baru abam suruh umy. "umy baju abam".

ni meja abam. Yelah meja abam..mula-mula abam suka makan tulis di meja..lama-lama abam pun mula naik dan berdiri atas meja ni

tercengang tengok budak baya abam main keta punya lajuuuu

makan ABC umy. Umy ajak abi makan semua tu tengah malam..otak tengah weng fikir pasal mau susun idea tesis

abam tercengang..Waafa pun sama..telan liur tengok abam makan




hah..ni singgah gerai sate kawan abi di Koyan masa kita mau balik rumah, selepas selesai urusan kursus dan urusan nenek ke Kuala Lipis.
Kena pakai dua kerusi untuk baby. Sebab abam memang tidak selesa duduk kerusi, kalau Waafa duduk sorang



Waafa.
ok. Baru 2-3 hari aku ajar bertepuk tangan sambik nanyi 'tepuk-tepuk tangan..suka-su-suka".
dan hari ini bila aku nanyi. Waafa akan tepuk.
kadang tepuk sendiri tanpa disuruh pun.



tidur berbuaian

apa-apa buku kertas kita pegang..Waafa pun mau pegang

ni tanda mengantukkk

selalu jadi mangsa abam..tapi kalau memangsakan abam..boleh tahan juga

sebelum 8 bulan..kita tinggal begini pi ambik wudhu..diam-diam jak, janji ada orang

ke PBA 2014 di PWTC..tengok tu buku lah jadi mainan kamu Waafa.abam pon. Sebabnya tu jaklah bahan bantu main (BBM) yang ada

kakak baju putih tu mau main dengan kamu..tapi diam-diam jak dia datang dekat kamu

abam pon sibuk juga mau main dengan kakak yang diam-diam tu




Dari hantar macik Dayah balik rumah sewanya..kita singgah surau untuk solat maghrib. Gembira Waafa merangkak di tempat empuk begini. Umy pun tidak risau bab jatuh segala

Tambah kapsyen

kolam beli, ada pelampung..

masa mula-mula mau merangkak letak jak meja..terus pusing

berusaha mau berdiri sudah kamu Waafa

pantang tengok benda..masuk mulut

ni singgah di masjid tepi jalan dekat Sg. Besar. Bawa atok gi pengilang kerepek. Tapi usaha untuk menengok orang beroperasi buat kerepek kurang berjaya. Sebab jumaat, operasi tutup. 

masa ni abam demam..bagi yakult. Abam tiru kamu pegang pagar  beranda masjid.

abam ni tau, umy tak bagi kamu makan. jadi saja bagi test emosi umy. ditabur-taburnya yang kerepek supaya kamu kutip dan makan.

umy paksa baca buku. kamu tengok sekejap jak. Tapi sekarang kamu sudah suka selak-selak buku. selain gigit buku juga. kalau nampak umy atau orang lain pegang buku..sibuk kamu

abam beriya-iya main benda alah ni. saja test kasi naik kamu juga. tengok kamu mengantuk la tu. malam-malam kan. Giant pun mau tutup

abam tumpah susu. dan kamu dua melantak dengan penuh nyaman. Tapi umy tidak kasi kamu Waafa, sebab kamu kan tidak makan susu formula 

abi bawa masa jualan Hytex di Gombak tu

balik terus pakai baju baru tu. heee. Sampai rumah kasi buka

ni packing barang mau balik Koyan..abam berusaha tarik kamu supaya masuk beg..kereta pun dikasi masuk.. oleh kerana deritanya Waafa umy tengok. umy kasi angkatlah



masa ni dah sampai Koyan..Waafa memang suka cuba botol abam


gembira Waafa bila dapat. Tapi umy kasi kamu main nipple jak. Isi botol tu tidak.

main pulak aum abam






sedap yaaa..

ni percubaan memanjat kerusi malas nenek Koyan





kipas ni berapa kali ntah kamu berdiri sambil pegang

abam pun join

ni pun kemahiran


kamu perati abam yang khusyuk main plastik..masuk keluar kad imbas jawi tu

kemahiran berdiri



kepenatan. Umy pun penat kawal kamu..habis rumah nenek bersepah. Sebelum tidur kita kemas dan umy gagahkan kasi tidur kamu dua. ABi gi kursus kan



















Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP