29 Mei 2014

aktiviti cuti sekolah

kalau orang kampung yang macam aku dulu..memang cuti sekolah adalah sangat tidak osem!.

kerana..

MAHU atau tidak kena ke kebun jadi pekerja. Bantu beliau!

DULU saya benci yang amat cuti sekolah. huh!

tapi...

tidak semua orang benci pun.

ada yang suka..sebab tidak perlu buat kerja sekolah. Tidak perlu bangun awal ke sekolah.

hihi.

walaupun terasa eh bestnya mereka.
Hakikatnya..sama jak pun. Mereka pun punya ujian hidup.

tiba-tiba pulak, ujian segala..

ok.

untuk mereka yang tidak berkebun. Bolehlah cuba aktiviti ini bersama anak-anak. Terutama yang tiada peperiksaan besar (^_____^).

1. marker sharpie+ kertas lilin = cermin berwarna


Sharpie%20marker%20+%20Wax%20paper%20%3D%20STAINED%20GLASS%21%20
lekat dekat cermin..sangat sesuai yang punya cermin..kalau tiada tak dapat lah membuatnya!


2. guna kertas logam untuk buat sungai

Use%20foil%20to%20make%20a%20big%20river%20in%20the%20backyard.
orang yang tiada sungai dan dapat air percuma, sesuailah sangat. Tapi kalau yang hari-hari jumpa sungai atau senang jumpa sungai. Permainan ini tidak menerujakan. Tapi tetap best!. Cuma bil air tu..faham-faham sajalah.
mau jimat..boleh main time hujan lebat dan boleh main kapal-kapal sekali. (^__^)


3. Buat Jalan Raya guna pita pelekat berwarna

Make%20roads%20for%20toy%20cars%20by%20using%20colored%20tape%20on%20carpet.
semua boleh main, boleh letak halangan guna kotak-kotak yang tidak digunakan pun..


4. gunakan pinggan plastik, pewarna makanan untuk menghasilkan seni lukisan

Use%20plastic%20container%20lids%2C%20glue%20and%20food%20coloring%20for%20a%20neat%20painting%20craft.
pastikan pakaiannya senang untuk dibasuh!


5. Gunakan kertas yang digulung untuk  'simple game'.
Tape%20a%20paper%20towel%20roll%20to%20the%20wall%20to%20make%20a%20simple%20game%20for%20your%20toddler.%20
yang ni kalau baru mai akan rasa seronoknya mereka


6. Roket Guna Belon

Balloon%20rockets%20teach%20a%20lesson%2C%20plus%20they%20are%20just%20fun.


7. Main ping pong guna belon dan pinggan tapau..
Balloon%20ping%20pong%20is%20a%20fun%20activity%20your%20kids%20can%20safely%20play%20indoors.%20

8. Kotak lama untuk 'slide'!

Transform%20an%20old%20box%20into%20an%20indoor%20slide.%20


10. Lukisan mural!
Cover%20a%20toddler%20table%20with%20white%20paper%20and%20let%20the%20kids%20create%20a%20mural%20for%20your%20home.%20Allow%20them%20to%20use%20whatever%20media%20they%20like%21%20

11. Menghias makanan!
You%20don%27t%20have%20to%20bake%20because%20it%27s%20hot%20out...challenge%20your%20kids%20to%20come%20up%20with%20fun%20new%20ways%20to%20serve%20the%20salad%20before%20dinner.

12. Pekhemahan di luar rumah!

On%20those%20ever-so-dull%20rainy%20days%2C%20go%20camping%20indoors%20and%20let%20your%20kids%u2019%20imaginations%20run%20wild.%20
sebaiknya dekat luar.. buat unggun pun best. Bakar ubi kayu..masak guna kayu api. Ini sekaligus ajar bagaimana mahu surviva dalam keadaan terdesak..mungkinlah. SS dah lama mengidam mau buat..tapi dia belum jumpa khemah yang dimau :)

semua gambar cilok disini http://news.distractify.com/culture/less-than-10-kids/?v=1
dan diedit ikut suka hati! huahua



Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP