15 Ogos 2016

bawa Parents Menginap Di Hotel

Cerita ni 2015, lama sudah rupanya. Lama memerap di draf..Tulislah untuk ingatan anak, apa aktiviti masa dia kanak-kanak dulu..heheh

beliau datang untuk jalan-jalan rasanya..

hari sebelum, iaitu hari Selasa kami pi tengok padi

jadi Rabu stay saja di rumah saja la

bapak di sound-sound..rutin hiduplah tuu.
sebab sejak datang sini
dia banyak stay dan sibuk solat zikir dan tido
perempuan la kan...jenis pot-pet kan

jadi bapa mengalah..haha kesian betul jadi manusia suka kena pot pet ni...
keluarlah dia potong rumput dihujung simen tu..ala rumput pendek saja pun.

aku gitau..nanti SS boleh jak potong guna mesin

tapi dia berkeras

pagi tu aku goreng mee.
buat kue 'beppa cella' kurang bahan...guna tepung pulut +gandum+ tepung beras..lepas tu kasi gula. guna gula perang+sikit air+minyak

lepas makan semua tu
ai buat la kerja lain pula... sikit sajalah



.

10 Ogos 2016

Hotel Green Park Temerloh dan jalan-jalan makan patin



Balik kampung juga..
Sebabnya MIL ada appointment jumpa pakar mata rasanya di Hospital Pakar Temerloh...lusa harinya.
jadi balik awal sikit..awal lah kan..padahal sampainya tengah malam. 
Esoknya masak nasi goreng,..siapkan makanan untuk makan tengahari..bungkus bawa sekali.

Bertolak.pukul 11. 
Sampai juga dekat hotel yang baru sahaja dicari-cari..rasanya SS sudah dapatkan hari sebelum..
mahu booking online tidak ada dalam Booking.com..jadi kita manfaatkan google. #TelefonHotel dulu, 2 hari sebelum.
lepas tu google map saja.

SS pilih bilik untuk 3 orang. Kira bilik untuk keluarga. 
Sampai hotel. Stay...makan dan berehat...makan nasi bekal
ya baru ingat...malam sebelum balik SS telefon hotel untuk tempah. Tempahan tanpa breakfast.
RM125 untuk family room tu lah. Eh memang hotel ni tiada breakfast, tapi jangan risau...

sebabnya..kalau datang Temerloh..kena makan makanan ruji disana..hehe
banyak jugalah tempat makan disekitar hotel.
Rasanya, 7E pun ada disekitar.
kiri kanan..kawasan perumahan saja hotel ini.


chek in. 
Dapat katil Queen dan single.

masuk jak...manusia inilah paling teruja...yalah bilik besar kan...


ruangan dia besar..walaupun ada dua sofa dan meja kopi tu..masih terasa besarnya lagi ruangan ituuu..
buka pintu, belakang ada almari 3 pintu...ok. puas hati betul budak ni ada banyak pintu..
peti ais boleh guna...cuma kena buka plug tv lah :(. Sebab malas nak buka..jadi tempat main jugalah peti ais tersebut.
almari bawa tv kosong..tu pun pot budak ni ..cuma gitau..kena hati-hati ada tv atas tu..tv gemuk pulak tu
almari sebelah Tv pun kosong.. ada sejadah disediakan satu...cukuplah...kongsi
masuk jak...try air cond ..masuk jak..test semua dulu..tengah test reception call, sebab mau sahkan or tanya..eh lupa pula. Kira telefon itu berguna juga...sebelum ni pernah masuk hotela da telefon, tapi tidak boleh guna..kiki
sebab aircond ni atas cermin...masa kita bercermin..terasa aroma kesejukan itu..


Tandas pun luas dan tiada paip untuk kegunaan membasuh..cuma ada gayung..jadi agak leceh sikitlah...

kalau paip ni panjang sikit.....tapi tidak panjang pun..
bergayung lah kita..heee

selepas chek semua...rehat sekejap..makan makanan yang dibawa tadi...
SS tidur.. penat kan memandu.
rehat-rehat..bangun solat jamak dan...keluar mencari makanan dipetang hari..
sebab laparrrrr.
kan Temerloh terkenal dengan ikan patin masak tempoyak pula tu..

SS call kawan yang dikenali.. tanya dekat mana makan best..
kawasan tu memang banyak juga rivew
terus gunakan Googla map..
ala..dekat saja dari hotel tu.. dalam 5 minit boleh sampai
dibahagian laluan bawah jambatan.. gerai tu membelakangi Sungai Temerloh 
tempat parking pun ada sebelah gerai tu..

mak dah mengantuk..
menu..kena pi pilih sendiri.. menu pun banyak...kita pilih ikan yang kita nak...nanti letak kat kaunter diorang letak kuah dan...untuk beli air..kena pi kaunter sebelah..
SS ambil juga ikan bakar...ikan pari rasanya...sayur kerabu nangka pun dia ambil sekali...


apa dah nama kedai tu....nantilah kita update. aha

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP