20 Februari 2016

NAIK KE GUNUNG PESURUAN UNTUK tengok GUNUNG BROMO


hari 1, lepas jalan-jalan keliling penginapan..

malamnya makan malam dikedai situ.
rasanya kedai makan tu bukan muslim.
tapi katanya halal ayamnya..
apa ntah nama diorang punya..macam nasi lalap..
nasi+ayam goreng+sambal dan sup sayur, sup sayur macam letak 'cukup rasa' rasanya. Masak bening gitu..

ini jaklah gambar yang ada..SS ambil...depan kami ni mai dengan anak bongsu yang baru siap dapat result UPSR kot...


sambil tunggu ayam..minum teh panas..
ada cawan tu siap gambar logo minuman keras...

hahah.

diorang gurau..ni kalau masuk FB ni..boleh jadi fitnah..

SS ndak makan ayam tu..dia makan sup saja.
order telur goreng, 
pak lurah lah yang order.

kami follow jak.
kan nanti kita kena bayar sama-sama..jadi menu main follow jak..


lepas makan singgah kedai sebelah beli topi untuk anak.
harga jauh lagi murah banding dengan beli dengan pacik datang homestay.

ingatkan ada baju untuk disewa di situ...
sebab memang sejuk..

...

bangun awal pukul 3.15 begitu. mandi air panas. Aku paksa SS mandi..haha.
sebab sejuk kan..dia kata nanti balik lah mandi
lagipun sejak semalam belum mandi..bilik air 2..orang ramai..

sejuk ok.
jadi tidak berpeluh pun.
itu kot sebab orang putih jarang mandi...

aku dah mandi...kemas barang nanti nak chek out senang.
#siap wudhu...bawa pampes, roti dan pakaian anak..telekung. air untuk wudhu..kot lah terbatal.

siap mandi..kejutkan pelan-pelan anak...diorang macam sedar-sedar..tapi mata ngantuk
orang dah keluar semua...
terus masuk Jip.
pak lurah join kami..sebab jeep dah penuh.
patut kami duduk depan..sebab ada 2 budak kecil..tapi ntah..
(balik rumah baru SS cerita..pasangan suami isteri tu kalam kabut duduk depan..padahal pak lurah dah suruh kami..aku tak perasan pun. SS kata..diorang macam nak selesa..sampai belakangkan orang lain...hemmmm. Aku pujuk-pujuk. Inilah cabaran bila berjalan dalam berkumpulan...kena bersabar atau bertegas. Kalau aku tahu..aku bertegas jak....tapi ndak tahu duduklah belakang tu.ok jak pun...cuma bila tau..rasa terkilan sikit...)

masuk jip , lalu laluan semalam kami gi kedai...dan makan tu la..
ada gate.
kena bayar kot masuk situ.
kata pak lurah...sini tak boleh kereta luar masuk. Hanya jeep orang situ sahaja.
baguslah...dapatlah diorang buat duit kan.

dan mendaki naik sikit...

lepas tu turun sikit.
kabus jak...gelap. ambil gambar pun tak nampak apa..kecuali lampu kenderaan.

lepas tu perlahan-lahan naik gunung,
cantik jak jalan ni..aspal walau laluan kecil...

dapat rasa, tapi tak dapat tengok...sebab malam gelap gelita

SS dah kata, aku tunggu dekat jip jak nanti, dia naik puncak...
masa ni masih blur puncak gunung mana satu yang kita akan naik..
blurr habis.

sampai jak..kami dihantar jeep dekat kawasan ada surau...
turun jak..
ahli rombongan berkumpul.
cari surau...
depan tu ada surau, bilik air dan kedai makan...

tapi ramai orang

kami ni tengah pujuk anak,
sebab Fath berkepit dengan abi sejak naik jip tadi.

cari pondok dekat surau tadi...
konon tunggu di situ.

ahli rombongan dah naik tinggalkan kami.
kami pun tak pasti mereka ke mana. Kan gelap.
orang pula ramai..
meriah jak...

ni waktu tahajjud...meriah ni.
jadi sambil pujuk Fath follow aku. Doa supaya Allah mudahkan urusan.


orang pun ramai pakai baju tebal.
rupanya nak sewa baju tebal...sewa dekat sini...bukan dekat kedai macam semalam...haha.


tapi rasa jaket kami cukup sudah. tidak sewa pun ndak apa.
rasa juga lah angin sejuk tu.
kan puncak gunung..
orang ada siap lagi pakai glove kan.
anak-anak kami siap pakaikan 2 lapis seluar. Jaket pun 2 untuk Waafa,
Fath memang jaket jenis tidak masuk udara...jadi pakai 1 saja..

Fath tak nak letak..nak berdukung dengan abi.

duduk pondok tu, ada seorang lelaki belia.
lagi kami segan dengan Fath yang nangis kuat...
kalau tiada lelaki tu..aku paksa jak SS tinggal jak Fath walau nangis begitu.

SS cuba tanya lelaki tu, kalau di atas sana ada surau.
Lelaki tu kata ada di atas sana.

kami sepakat stay di surau ataslah.
maka mendaki lah sikit..sambil dukung anak...
semput juga..
mendaki maksudnya jalan kaki naik bukit...begitulah suasana
kiri kanan meriah saja...orang pun ramai gak...orang situ kot..ada bawa jaket yang mahu disewakan..tadi pun ada offer kami jaket untuk anak.
kami #senyum dan say 'tidak apa'.
cara menolak begitulah...orang sini lenggok lembut..tapi kena hati-hati..diorang ni...ada peluang main ngap jak.

ramai orang ok... macam pasar malam.

itu musim hari berkerja
kalau hari cuti...lagi la kan...

naik-naik, eh mana surau...ada kedai jak ni.

jalan lagi.....naik jaklah lagi..
sambil semput-semput sebab dukung anak
kasut pula, kasut lawa...memang sesuailah.

naik sikit...dengar orang azan...

ooh atas sana.

sampai sana.la suraunya kat sini terbuka...dan memanguntuk perempuan dan lelaki...tiada sempadan..
pondok la gitu..tapi tiada dinding..besar
tengok yang azan, ahli rombongan kami juga.
dalam rombongan kami ada 2 orang ustaz.
tu banyak kebaikan.


ada toilet di luar sana.
sebab kami dah wudhu...jadi tinggal nak solat saja

tidak perlu ke toilet.toilet berbayar ok.

SS nak join solat Subu berjemaah, tapi Fath nak berdukung saja.
siap nangis kaw-kaw bila SS kata nak solat.

tunggulah ahli siap solat, ramai join berjemaah subuh,
suka tengok.

kami duduk sambil tengok gaung .haha
ada gak pagar..tapi pagar tu hemmm..
gelap pun dapat tengok ok..
dibawah sana..nampak suasana kampung dipergunungan.

kira gunung kami naik ni...gunung semalam kami tengok.. Gunung Pesuruan.
gunung di atas puncak gunung...
hebat tu..


tunggu solat.
panjang pula surah ustaz ni baca,
tapi sesuailah..untuk bagi ingatan...
jangan nak happy jak naik gunung ni..
ingat..kutip hikmah...biar jiwa makin tunduk bertuhan.

lepas solat, ada kumpulan kedua berjemaah juga.
paksa SS gi join..rugi kalau lelaki muslem bangun awal tidak berjemaah Subuh.
Lainlah aku... Bawa jak Fath. InsyaAllah Fath tidak bernajis,macam Waafa ni pasti lah ada sesuatu dalam pempes.

ingat dalam solat dengan abi, Fath boleh berkonpromi, tidaknya..nak berdukung jak.
terkial-kial abi solat sambil dukung kamu Fath.

habis abi solat...
baru turn kita Waafa.

pula...Waafa nak berdukung juga...
tanak dekat abi..


biar jaklah Waafa dengan abi. lagipun dah kurang orang solat.
kasihan orang terganggu solat dengan tangisan mereka di subuh hari.

lepas umy solat. Pakai kasut..

tengok, macam Fath tanak duduk dengan umy jak ni..
SS kata, kita naik ajalah...
kalau rasa bahaya..kita jangan naik.

sekali naik sikit jak...
nampak ni...




abam yang nampak tembam bila pakai snow cap...
abi bawa baju spare...takut abam sejuk..
rasa gambar sebelum tu banyak dekat fon aku. Tapi dah SD dia buat perangai......ambil yang dekat kamera sajalahhhhh.

umy bawa telekung buat solat dan buat selimut Waafa takut sejuk
abi muka formal jak tu....senyum boleh??


hahahahha.
ingatkan mendaki gunung ni..kena naik kuda bagai..
rupanya hanya mendaki jalan bertar yang dikiri kanan ada kedai dan ramai orang.

bukan gunung Bromo.
Gunung Pesuruan ya

Dari gunung ni
nampak cahaya lampu..
cahaya lampu desa kami menginap tu lah...

gunung yang semalam SS tanya dekat belia Palembang tu.
haha

lucuk jak.
hikmah besar Fath nak berdukung jak.
kalau Fath rileks, mungkin kami hanya menikmati pemandangan sunset ni di bawa sikit.
dan tidak dapat nampak Gunung lainnya dari puncak.

hikmah...hikmahhhh


depan kami sunset nak naik...belakang tu bulan sedang bersinar

ramai sangatkan orang tengok sunset...jadi kita ambil gambar dengan bulan ni...
cari-cari port..
turun tangga..



turun tangga...nampak gunung Bromo tu jelas sikit...dekat atas orang ramai concur..marilah kita ku putih ku putih barulah putihhhhhhh

dah tak berapa sunset...belakang tu ada 3 gunung kot..salah satunya Gunung Bromo....


asap tu dari si gunung Bromo...
aawan putih tu...kat bawah dia ada padang pasir...

malas suruh orang...kita wefieee

ok dah...matahari dah naik...rasa tidak sejuk dah..mungkin sebab angin dah kurang..meh kita turun ke bawah....khabarnya nak ke gunung Bromo

aku suka budak belakang tu...jaket dia sama dengan kamiiii

bila suruh SS yang dukung Fath ambil gambar...

satu kali lagi....dia mana kira..123..main ambil...gitulah cara amil gambar bila travel...baru rasa 'nilai' gambar tu.. :P

kakak belakang tu preggy 5 bulan rasanya..dia dah biasa travel..so banyak pengalaman depa suami isteri tentang tanah Jawa ni


turun dari puncak..ni lah laluan yang kami lalui masa terkebil-kebil cari surau Subuh tadi tuu..

akhirnya..abi berjaya pujuk Fath jalan sendiri...orang belakang tu rasanya peniaga sewaan baju..eh macam pengunjung juga..tapi jaket tulah yang boleh disewa sepanjang  berada dikawasan puncak gunung Pesuruan ni

minta tolong kat sapa ntah ni..rasanya ahli kumpulan kami gak..
adalah gambar kami kat kawasan ni.

eh jumpa sign di pagar masuk...Waafa kita paksa pakai tudung..sejuk kan..boleh cover kepala dan telinga dia

Fath memang kalau kita nak bergambar dia buat perangai 'tak mahu'..

turun lagii..dan turunnn dari puncak tengok gunung Pesuruan..disekeliling..laluan memang lawa habis...ramai singgah ambil gambar


nak tunjuk laluan yang kami lalui tu..sebelum subuh..mana nampak kiri kanan ni..gaung tuuu

uncle ni segan nak suruh orang ambik gambar dia...jadi kami selalu offer kalau ada peluang. dan gambar ini ada pengunjung dari Singapura offer ambilkan...buat baik dibalas baik oleh orang lain :)



penat juga dan payah juga mau ambil gambar jalan dan jurang dibelakang nun..
haha...tapi memang rasa jauh bila nampak suasana ni....kalau pokok menghijau lagi osem...


turun dan jalan..kejar SS dia dah masuk kedai ni...

kami penuhkan kedai ni...kecil dan ya banyak 'souvenir'.
pak lurah order mee segera dan sambil tu ada goreng pisang panas...nyummm..masing-masing dapat makan...

rasanya kami last turun..sebab sibuk ambil gambar...
masuk jak orang tengah borak....eh me segera tu..diorang tunggu air panas masak..air dimasak guna dapur gas..agak lambat juga...kami rasa kami tidak perlukan sangat mee segera..kami makan pisang goreng dan order air kopi susu...3 in 1 pun la....belasahlah kan...

sambil tunggu order...aku keluar sekejap..rugi rasa duduk menunggu begitu..ni lah kedai yang kami lalu nampak meriah subuh tadi, tak sempat usya pun tadi...ooohh begini suasananya..

ramai lagi orang dekat atas puncak sana

SS kalau kamera dia..dia terror main wefie ni..ni gambar masa aku masuk balik kot...

aku keluar pi beli jagung bakar...sebab tidak makan mee segera tu kan...
lepas tu semua offer..aku gi hujung tu...minta jagung yang baru masak..dia bagi jagung lain
"ni masih panas buk". Kasar dia ok,
kalau di negara kita. kita boleh cancel beli....tapi fikir malas la layan perangai diorang ni...ambil jaklah..memang panas..panas suam. Kalau cakap elok-elok...kan bagus..

lepas beli..gi round lagi sekitar situ...tenangkan hati yang sentap oleh perangai penjual jagung tadi.LOL
...kemarau lama...banyak pokok daun jadi coklat. 

mulut melantak pisang goreng....Waafa dah start tidur

lepas jalan-jalan sekeliling...masuk balik..baru nampak ahli rombongan ambil gambar..tadi sibuk borak kot

thanks abi..ambik gambar kami bertiga :D
Waafa nyenyak ok..

rasanya mafla kawasan atas gunung Pesuruan ni lebih murah
semua menanti mee siap disiram air panas.  nak merasa makan sini kan...memang feel dia beza la..
mee segera rasa makan mee di hotel 10 bintang..lain lah feel diaa..
orang hirup mee...makan tu semua..minum kopi ...nyamannnn

lepas makan turun bawah...punya jauh aku turun...rupany ada parking situ...naik balik...sempatlah ambil gambar

ambil gambar...dan siap naik jip untuk ke bawah awan tadiii tu... di Gunung Bromo yang ada api tuu


bersambung...

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP