21 Januari 2016

SURABAYA HARI 1

sambungan sebelum.


sebab ada 4 kepala...dapat duduk 3 seat sebenarnya..satu barisan nasional :).

jadi SS tidak banyak peluang gossiping dengan pacik-pacik lain. LOL

padahal kan...seat sebaris memang 3.
yang paling belakang duduk seorang jak pun...heee.

*bertolak  3 am 26- 1am 28 November





gemukknya kelihatan disini...encik foto, sila belajar lebih untuk angle yang lebih kurus k.

lepas van keluar dari pintu gerbang, cari stesen minyak.
wah gambar pintu gerbang semua hilang..hukhuk. google pun tidak jumpa gerbang tu. :(

Juanda II, untuk penerbangan KL-Surabaya.

keluar saja dari

suka aku tengok pemandangan ditepi jalan ni..
cuma tang sampah tu...
kecewa la sikit


lepas isi minyak, jalan...sepanjang jalan dari airport tu memang banyak mercu kapal udara,
mungkin sekitar situ adalah pejabat keselamatan udara...macam tu lah.

masuk sahaja hingway...
ahli rombongan mula mengadu lapar. Dari pagi belum makan kot. #makan di kapal jimat masa, walaupun mahal!

kami pun singgah di RnR


belakang tu kedai K...aku beli pampes Waafa di Serdang pun kedai K...tapi K ni best ada air sedap....ala-ala air 7E, versi bukan air gas..harga mahal, tapi duit kita murah la :)

ustaz ni dan isteri..pacik tu SS panggil abang...aku pun terpanggil sekali...ni lah dilema bila bersosial dengan ramai orang lebih berusia...hahah



aku ingat, singgah makan... kedai depan tu..restoran nasi padang begitu....
beranganlah bawa beg.

rupanya singgah beli makanan ringan. Tu pun ketua rombongan yang beli semua.

sempat ke bilik air.
sempat minta password internet.
semua kedai dekat Surabaya ni ada internet ya...
hebat mereka ini.


ni lah padi yang nampak lawa dari atas....sepanjang jalan nampak padiiiii..padii di usahakan tradisional kot...


agak jauh...sekitar sejam kot...
keluar saja hinghway, pi tengok tanah satu  ni..
katanya 3 kampung tenggelam oleh tanah ni..
setakat tengok ni...
rasa tiada apapun..
mungkin sebab banyak pacik ojek menunggu disitu untuk 'membaham' para pengunjung dan driver.

parking pun bayar.

padahal tepi jalan...
yang tiada apapun...

duitttt...

ada siap offer jual cd pasal tempat ni..


nampak macam padang jak...siap boleh main motor...tapi dekat bawa tu adalah rumah orang kampung yang tenggelam

panas ok...gagah juga nak tengok...kita kutip hikmah...ni semua diluar kuasa manusia...
cuma kalau manusia ada bijaksana...boleh dibangunkan tempat ni jadi tempat main motor tu...sambil main..sambil ingat mati...huhu

pacik baju biru hujung sana sedang offer CD...

tempat ni tinggi ok...sebab tu kampung boleh tenggelam....nak naik atau turun ke hati-hati..tengaok van belakang tu...parking gitu jak...dah kena paw...huh...sampah tu..memang tidak dapat tolong....ni masalah besar negara dunia ketiga....pengurusan sampah

sebab kamera SS pegang...jadi banyak gambar dia ambil...
termasuk gambar pondok ni...kagum kot dia

teruskan perjalanan.
lalu sekitar sana, rasa macam lalu kawasan kampung,
tapi tu kira pekan kot.
rumah-rumah ditepi jalan,
orang ramai,
sampah...huhuh.


bila konvoi ni...masalah utama ialah, "kau dah kat mana???"

teruskan berjalan. Driver tengah call orang satu kereta tu, tanya makan dekat mana yang sedappppp..

singgah di Restoran Tengger
tepi jalan sahaja .

*Tengger ni bangsa...daerah pun iya

perut dah kesedihan....tapi mereka lah...kami masih terkawal...dah melantak nasi lemak di flight tadi...

pandai SS ambil gambar...lagi pandai isterinya kurang rajin edit gambar....kah kah
tunggu agak lama juga...
sebab yang order pacik baju kelabu tu..tulah ketua rombongan, tukang sponser tiket para AJK kampung.
kami bukan AJK kampung, minta kepala keluarga sponser... :)

dapat air jus oren ni...suka sangattttt. Air botol tu dapat masa singgah RnR tadi...Fath semangat nak bawa turun. teh hijau, tapi manis....

sambil tunggu makanan sampai.
minta password internet dekat restoran ni. #minta password jika membeli di kedai itu

bila dapat password ...semua ahli rombongan tanya...
hehe..

memang muka jenis begini...
tiada segan...LOL
tapi alhamdulillah, yang lain tadi malu-malu dapat tumpang sekaki.


lepas makan makanan yang sangat enak mengancam...
bebek goreng,ikan talapia goreng, sayur enak, dan sup apa ntah... #makanan Tengger ni wajib makan.memang lain sikit..tapi masih ada ciri Melayu


keluar pi ambil gambar...
gaya tudung yang comel tadi dibetulkan...hahha lucu melihat muka macam kena cengkam pakai begitu.

teruskan perjalanan...jalan lagi..memang seksa juga duduk lama begini...alhamdulillah perjalanan lancar......

kami lalu kawasan biru tu....kira ada jalan lain kalau mahu ke sini...
sumber



jauh juga dari airport Juanda II Surabaya ke Bromo ni...
mungkin sebab jalan agak sibuk...
tu pun hari berkerja..
kalau hari cuti...mungkin lagi lah sibuk..

bila membelok ke jalan menuju ke Bromo dari jalan besar..
lama-lama makin kurang rumah,

mula bertukar pandangan....
ada sawah yang kering,
lama tidak hujan..
patut nampak semacam padi disana...
macam terasa sedang jerebu..
rupanya kemarau disana.

negara kita pula sedang menghadap hujan..

#syukur selalu.

bila naik kawasan gunung, lalu lereng bukit,
boleh nampak gaung.
tapi gaung tu orang kampung tanam sayuran...
cantikkk dan merisaukan...
risau tanah menggelonsor..sebab semua kena tarah untuk menanam.

sayang gambar semua tiada.kecewanya..
cuma dalam memori ingatan masih ada....

ni versi cantik, masa pi orang tengah menanam..jadi nampak sangat tanah tanah gersang tu :(
sumber


makin naik, driver off air cond.
buka tingkap.
wow...dapat rasa sejukk..

lama juga mendaki.
bas park.
nampak macam motel.
wah cantik ni..

sekali bukan stay situ...
kena mendaki lagi..

bas kami naik follow MPV hitam tu.

makin lama naik, aik masih belum sampai ni..

dalam sejam kot...mendaki tu..
barulah sampai ke penginapan kami...rumah rupanya.
kira sewa 1 rumah homestay #Sewa Homestay jika lebih 20 orang

semua ni dalam tangan pak ketua tadi,
dia anak beranak sudah pernah 2-3 kali pi.

patutlah dapat penginapan bahagian puncak gunung... di desa ni...

sampai jak..aku duduk sat dekat luar.
datang 2 lelaki penjual baju dan keperluan di tempat sejuk, snow cap, glove dan penjual bakso.

ni gambar hari keesokannya...

kalau kampung tu muslim, aku tidak segan melantak bakso...
tapi sebab kampung tu, majoriti hindu...aku perati jak pacik tu kepayahan menjinjit dapur baksonya.

baguslah, berusaha juga dia dapatkan custumor...
maaf ya pacik...


lepas masukkan barang dalam bilik.
kami dapat bilik belakang...
mungkin sebab bawa anak, kami dapat belakang...
atau sebab kami dikira pasangan muda belia kot...LOL.

pacik pacik yang berusia dan isteri dapat bilik bahagian depan.
bilik air ada 2...

cepat-cepat solat Jamak Asar.
SS masih semangat bergossip dengan kawan-kawan dia.
aku nak baring-baring sambil sejuk..
tapi macam rugii saja...

lepas kemas-kemas barang, dan ubah katil

keluarlah...

rupanya SS tadi sedang bernego dengan penjual beli lah dia 2 glove untuk budak ni.
kalau aku..memang kirim salam..
mungkin dia protective kan...

dia gi solat,
kami keluar..hahah
merasmikan glove yang dibeli tadi...tepi rumah penuh tanam sayuran...dia macam daun bawang...apa ntah kartun makan tu...selalu letak dalam sup


Fath dah seronok ..lama sangat kan duduk dalam van tadi.

lepas main sekejap tepi rumah tu..

keluarlah ke bahagian atas sikit.



tidak ada peluang bergambar single ok...hahah ..
anak nak ikott...kan dah kena tinggal 3 hari

dekat belakang tu menuruni bukit....tapi kami tidak kesana...kami ke kiri

seronok amat ni..

masuk kiri...nampak gunung Pesuruan...ni tahu pun, sebab ada dua belia dari Palembang gitau...

siap offer ambikkan gambar kami


memang tempat kami ni di puncak...boleh nampak awan tu lalu lalang..haha

penat ajak Fath ni peace...macam-macam aksi dia

Tinggalah abi dan Waafa peace tanpa jemu :)


lepas round kampung situ...tengok-tengok jak...haha..sambil merasa sejuk original

malas nak berpenat lelah...sebab fikir esok kena guna tenaga nak mendaki gunung...

singgah kedai,
beli sabun mandi..haha

nak beli roti...Rp5000 satu....insaf tengok harga.
orang kampung mungkin lagi lah...
mahal juga barangan diorang ni..

kita yang Rp3= RM1 pun terasa mahal...

beranikan diri naik atas ni...
sekolah dan macam taska saja...

tapi petang begini...dah tutuplah rasanya.

naik atas...

kagummm..diorang tarah tanah...dapat buat rumah..buat sekolah ni...


nampak kudaaaaa.

lepas jalan-jalan petang,
barulah boleh rileks kat bilik.
tunggu maghrib.
best juga solat jamak di awal waktu...
banyak masa jadinya...


bersambung....
kemas barangan...nampak cenderahati SS dapat dari Bogor...lawa jak...dalam ni baju T jak...tapi kain dia sedap...kotak ni kena buanglah..sebab nak fitkan barangan dalam beg.

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP