16 Julai 2015

raya 1 Syawal 2015

Bangun pagi. Mandi sunat raya aidilfitri.


sebelum tu..kisah malam raya dulu..

malam raya tu..lepas makan kek jak..main dekat luar..main bunga api la,
jiran tetangga main bunga api yang naik ke atas tuu..

memang meriah kan...
entahlah meriah sebab berjaya jadi hambaNya di bulan Ramadhan..atau sekadar gembira sebab esok raya...

akupun muhasabah diri.

sebab main bunga api kanak-kanak tu.. Fath dan Waafa  mau main. Kenalah kawal.
berpeluh-peluh kita mengawal depa ni.

siap ada insiden pergaduhan pun ada ada.. :P
budak-budak kan..
Fath ni kalau orang salah...memang dia akan kenakan sungguh-sungguh...coba kalau dia...hahah sajalah kita

huh.

sampai-sampai tidur pukul 2-3 kot.
hailah...

malam tu sempatlah gosok semua baju raya. aku 3 pasang. lain-lain 1 pasang jak...haha.

....

lepas mandi sunat Raya. Kejutkan budak ni..tau masih mengantuk..
tapi kalau kome ndak bangun, kena tinggal la...
kang nangis camana?.

paksa juga bangun mandi sunat.

pakai baju raya tuuu...
aku makan sikit kue raya.
budak ni mana mau makannya..mood masih mengantuk

ke masjid naik kereta biras. Kereta Exora.. muatlah untuk kami dan mak koyan sekali.

kali ini datang awal sikit.
dapatlah saksikan orang-orang yang terkejar-kejar sebab lambat :)... macam kami dulu-dulu.
insyaAllah lepas ni, jadikan tabiat..

sampai masjid...duduk luar saja
biasa muslimat solat kat luar.
tapi sejak tahun lepas kot...diorang solat area muslimat dalam masjid jugalah

lelaki yang ramai...sampai solat bawa khemah tepi masjid.

segan sikit duduk luar sorang dengan budak 2 ni yang mau dipangku saja..
yang lain kan belum sampai...
memang perkara biasa..orang ada anak kena duduk asing ni..hihi





ni letak sekejap..mau ambik gambar baju raya...baju kurung pertama Waafa :)
tapi..muka mengantuk tuuu....sukar untuk dibantu.
berapa saat letak, nangis mau berpangku saja dai ni..biasa niii

pangkulah...mari kita wefie.
baju tu kena letak brooch..terlalu syeksi la pula

Abam pun mengantukk...time takbir raya ni..dia diam jak..umy takbir pelan-pelan..dia tengok jak

masa ni dah ada orang datang bawa baby 30 hari...anak-anaknya melasak...Fath perhatikan jak...ikut dia..dah kena sound budak yang bising di masjid ni :)

lepas letak brooch...letih juga memangku kamu ni...tapi sedang takbir raya kan...ndak rasa sangat ..hehehe
sambil tunggu khutbah ni...main dan borak dengan baby tuu...comel betul..

Lepas tu...khutbah Raya...
orang pun sembahyang


lepas tu balik.
budaya Lorong kampung SS ni, balik Masjid...terus bangsa lelaki gi beraya rumah ke rumah..
perempuan tunggu.

sebab semua nak berpangku...Waafa abi pegang

bila mau beraya...Fath tak nak join abi..nak ikut umy...masalahnya ni geng lelaki nak oii
maka, abi pun beraya bawa Waafa yang tengah mengantukkkk.
Fath tinggal.
aku saiko-saiko dia.
baru cari "abi mana?"

terpaksalah kita ke rumah yang abi sedang beraya.
sampai rumah tu.
Fath ikut..Waafa pulang dengan umy.
SS kata Waafa mengantuk yang amat.


sampai turn rumah mak koyan..
kami dah prefer semua sebelum tu.
cuma masa ni dukung Waafa kan..
jadi gambar memang kurang cantik...haha padahal memang kemahiran mengambil gambar rendahhh..




Habis cuci-cuci...
aku Bf kan Waaafa sampai lelap.
masa untuk beraya.

join dengan mak koyan dan kak ipar..gi rumah sebelah..
makan mee rebus...
sebab dah melantak di rumah sebelum tu.. makanya makan sikit jak dah full

buruknya pakai 2 shawl ...

mee rebus dan makanan tambahan lain..
lepas rumah tu..gi rumah satu lagi..

sengsaranya ko selfie juga..nampak angle kegemukan yang ketara..LOL.
sedih juga rumah ni.
sebab tuan rumah sakit.
terdampar jak baring.
baru perasan pakcik tu kaki 1 sebab kena potong 1..
sebelum-sebelum ni...masa pi kenduri depan rumah dia..dia masih ok.
raya kali ni.. baring jak.

isteri dia jak lah yang layan kami..
angkat laksa hidang.
padahal ada anak menantu kat luar..
hmmm..ini pengajaran untuk aku juga..
dah mak tu jaga suami sakit kan..
datang tetamu, kita layan la kan..
tapi, mungkin diorang sudah urus kerja kan. ntahlah.


tapi kotlah anak menantu dia prefer semua bahan tu semalaman kan..
jadi kali ini nak beraya jak kot..
tulah kot sebabnya.

perut dah full isi mee rebus sebelum tu..makan jugalah yang di hidangkan





Makcik tu macam tengah interview ipar aku tu...anak makcik tu dah berusia gak..tapi muka nampak muda jak
muka sememeh dah habis makan laksaaa....

cantik..sebab ada kolam..tapi kena rajin maintance
lepas rumah ni, kena balik. Ingatkan Waafa bangun.
rupanya ada kawan arwah abah datang beraya.



ramai anak pakcik ni..semua kot dah berkerjaya..ada


lepas tu..aku surrender...perut kenyang melampau kan..



petang sikit kita jalan-jalan. Kot jumpa rumah cikgu sekolah dulu..round koyan lain..



Balik ronda-ronda...
cari line Digi sempurna..

balik...

baru beraya rumah sebelah satu ni..

ni pun hidang laksa juga.

lepas tu dengar luahan balu yang baru kehilangan suami..

berani mati drive bawa balik anak-anak beraya rumah mak dia..

hmmm...wajib seorang isteri ada lesen, berani memandu..dalam hal tertentu perlu sangat kemahiran ni


Deqna ni anak susuanku..adik beradik Susuan Fath dan Waafa

lepas tu tengah dudukk..kawan SS sekeluarga datang..ni jiran pakcik yang sakit tadi tu..
PAUSE lah beraya..balik sat


Sambung beraya balik...sopan jak pakaian Fath ni...panas kann..

Waafa tinggal.. penat sangat

malam tu...beenda ni jadi mainnan Fath

banyak selfi saja raya kali ini.
dan..pengajaran.
walaupun yang datang rumah mak atau mak mentua tu..bukan kawan atau kenalan kita.
kita harus layan juga.
kita kan 'isi rumah itu juga'.
layan..setakat bersalaman...ucap selamat Hari Raya.. cukuplah.

kadang terasa juga, bila datang..anak-menantu tuan rumah dekat luar borak-borak, kita datang macam tidak ternampakan..
sungguh..kecewa budaya begini.

#JEMPUT TETAMU MASUK
#SALAM TETAMU
#ANGKAT HIDANGAN UNTUK TETAMU
#PELAWA TETAMU MAKAN


biasa tetamu pun bukan mau apa..cuma mau jumpa tuan rumah. Tu jaklah budaya orang beraya ni kan..


apapun...raya tu biarlah manfaatkan peluang berjumpa jiran tetangga. Ni jaklah masanya kan..

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP