14 Julai 2014

Kenanga, baju raya,baucer buku 1 Malaysia.



oleh kerana SS tidak lagi ke UTM seperti sebelum-sebelum ini. Maka SS meminta tolong kawannya untuk diambilkan baucernya.
dan lama menunggu. Akhirnya baucer pun datang.
kebetulan, Sabtu itu mau ke KL konon. Mau berbelanja raya.
sedangkan kewangan terumbang ambing.



tu dia: sebelum berkaki-kaki kan haruslah aku berusaha menyiapkan bab 2 dan hantar kepada Prof A. dan aku minta pertimbangan kasih sayang SS jaga anak kecil comel nak rak.
SS pun jaga.
Wafa memang pengikut setia (sesuai dengan nama . Wafa: taat) kepada abam. Abam bermain kereta di luar. Wafa pula menjejak dan mengikut kemana abam pi.
sekali abam ke belakang rumah!

sikit lagi ke kawasan parit paritan.
Tahniah abi!.

terus aku stop kan kerja menaip dan membaca jurnal yang sungguh aku tidak suka!. kerana jurnal itu mudah, tetapi kerana bahasa english. Aku jadi merangkak dan merengkot.

Terus pi ambik Wafa.

dan letak dekat bawah. aku teruskan kerja menaip.

sekali Wafa merengek.
dan SS pun pangku.
Wafa mana suka dipangku masa mood tengah best mau main.

Sekali..
tu dia..
merangkak ke depan rumah pula.
sebab abam gi panjat pagar rumah.
haha.

risau ya. Depan tu jalan raya.
kalau ke jalan dia merangkak..camana?
terus aku pun pot pet.

dan SS bangkit.
senang cerita, tutup pintu. Paksa abam masuk. Mau panjat, panjat grill.

cepat-cepat kasi siap taip bab 2 bahagian i. Huh senang sikit, hantar yang selesai. Yang belum kita hantar nanti.

kasi mandi Wafa dan bagi susu.
kasi tidur.

dan siapkan abam.
SS pula malam tadi, tidur lambat.
jadi memang tidur sajalah kerjanya.

kalau sepuluh jam tidur. bangun 11 kali, baik tidur 1 jam. Lagi berkualiti.
dah ada anak, mau tidak mau begitulah kan.

...............................................................................................................................


tu jerebu..tebal gila-gila


selepas mengemas, mencuci, memop. Tengok peta tempat mau kasi cust punya barang. 

penat fikir dimana, pantai dalam bukan luas pun.. sekali rupanya, dekat dengan RB...mihmih
lepas selesai.
Barulah kita desak SS.
dan berangkatlah kami.

dan sebelum tu dapat sampul, bila buka BAUCER!!!!.
gila aku tidak kesukaan.
benda yang ditunggu selama ini sampai.
dahlah minggu depan kita mau balik Sabah.

baucer pula habis 31 Julai 2014.

na...ngammm.

terus meronta ke KCW.


sampai..jammm.
sudah.
SS ni memang anti jamm totok.

terus tau, mesti kepala dia akan biul kalau cerita pasal jamm.

sampai KWC pula, parking dalam tu di tutup.
hadoilah.

keliling cari..ndak jumpa.
ada jumpa, SS pula was-was. Terus chow mau lah balik.
sekali u-turn, tengok dah boleh parking dalam bangunan.
yeaaa.
alhamdulillah.

sekali naik tingkat 8, full,
tingkat 9, full
tingkat 10, full
huh.
kami sudah bilang
"woi baliklah kamu..".

memang ramai pun dah keluar.

naik tingkat 11..baru terasa nyaman, banyak kosong.
mau naik lift lagi.
cheese.
kepalaku sejak sahur tadi tidak berehat.
jadi pening lain-lain.

turun ke tingkat 8 untuk solat.

tadi lift penuh..tunggu yang satu ni buka

SS masuk, jadi tinggalkan abam. abam ni kerjanya mengekor jak.
sempat
mungkin perasan, eh mana abi?

naik lift lagi.padahal mau ke tingkat bawah, jadi turun lift sepatutnya

selesai call si Sitti.
nah..pusing sampai mau pukul 5.30 tiada juga jumpa yang dimau.
mahal dan mahal.
di KWC 79 sepasang,
di Jalan Tar, 65 sepasang.

surrender.




heee. Jadi lelaki ni, memang penat untuk faham semangat membeli-belah wanita. Kasi change SS pegang hp dia..tapi ndakmau, jumpa tempat main ni, kasi peluang naik. abam ni memang perati jak kereta ni.

selepas tidak menemui dan was-was membazir duit.
maka tahan hati.
beli saja di Jalan TAR.
kalau mahal,
datang sini balik.

sebelum berpisah, amik gambar dengan mek Siti. Tu tengah perati abam..abam tu mau lagi ke kereta tu sebenarnya


Wafa sudah dapat susu, tidur.
bawa stroller tu CD anak-anak dan baju, kotlah anak terbuang air.
bawa beg malas dan leceh. Jadi dibungkus saja guna kain lampin.
cantek!


bila tau aku tidak beli apa-apa. Terus kena sound kaw-kaw.
teruslah teruskan jalan, cari baju sampai ke tingkat bawah. sekali jumpa yang jenis mahal dan mahal. walaupun berkenan. jadi naik balik, jumpa khemah ni. khemah yang mau dibeli SS. Sayang fulus tiada dalam tangan. Kalau tidak sambar sudah
ni. Dasar perempuan kan..


SS sudah naik semula ke tingkat 8, mau solat asar. Dengan anak dua orang tu.
sekali bila naik ke tingkat 8, tengok SS sedang terlelap..
penat la tu.

kejutkan.
terus solat dan balik.

kena kaw-kaw lagi.

akhirnya;
"kalau beli 1 jak, baik beli tempat lain,sini murah kalau borong.. dah sini mahal..beli lah dekat TAR sana".

malas lah kan menerangkan lebih-lebih. Lelaki macam SS ni rasionalnya kadang susah mau diterangkan. Baik diam.

hee.

tunggu SS bayar parking. Abam ikut sekali, kalau tidak melalak sesukanya.
aku hairan, kenapa Wafa ni tidak mau duduk..
rupanya, pakai tali pinggang keledar..heee. apalahh



balik. Lalu Mid Valey.
nampak ada sign MPH.

ha.

kalau bukan urusan cust memang direct balik, dan singgah dekat OU atau mana-mana untuk urusan berbuka, dan solat segala tu.

masuk kawasan pantai Dalam. Amek..
ada pasar malam.
huh.
nampak durian.
telan liur.
mau beli makanan untuk berbuka.
tapi tiada tempat sesuai untuk parking.

teruskan ke rumah cust.
katanya cuma ada MIL nya sahaja.

tunggu kurang 5 minit.
SS sound lagi.
sruh letak jak barang tu.
katany Posmen pun tidak akan tunggu,.

tapi dah call dan janji dekat cust tu kan.

da...

bila selesai..masuk parking dekat masjid Ikhlasiah. SS pi turun beli makanan untuk berbuka.
abam meraung mau ikut.

kasi tengok vc Unic yang doa qunut nazilah..terus diam, kesat air mata.

makan kuih di kereta saja. Pecah rekod buka di kereta, biasanya kan di masjid.

lepas solat maghrib.

SS bilang durian murah selonggok RM10.

huh.

limpas situ, SS tidak mau stop. Sebab tidak sesuai parking.
kasi juga paksa, 
parking masuk dalam kawasan flat yang memang flatt dengan kereta, pi beli.
suruh letak belakang sebab depan ni bau.
macam-macam alasan SS.
lastly mengaku..
"penat mau buka bonet".

haha.

ok.

terus psiko..psiko..

"eh dekat mid villey ada MPH tau..jomlah beli buku sana".

SS macam malaslah.
esoklah.
mau terawih lah.

aku bilang, terawih buat sendiri pun boleh. Ah buat sendiri tidak syok. Banyaklah...niat terawih berjemaah di masjid sebab syok, ni macam tiada harapan dapat pahala jak..hee.

takpa. esoklah.

aku surrender esok ni mesti mau rehat lebih.

sekali. Termakan juga pujukan

.......................................................................................................................................................



masuk dalam tu, parking pun macam tiada.
haha.
rupanya ada juga bah..

sampai naik stroller. dan naik eskulator.
wow.

sampai. masuk kawasan anak.
tengok ada orang, ingat mau kasi mandi budak ni.
hehe..besar cermin sana..boleh selfie satu keluarga yang 12 anak
tengok abam..sebek. sebab abi gi toilet..selepas umy

teruskan..
SS saja sindir, katanya sukalah buku ni
banyak sekali tajuk sama, penulis lain-lain.Tapi cover buku yang almarhum ketawa tu juga yang nampak bergaya sikit

paksa abi amik gambar ni.
penat..masa ni mau kira harga. Fath pula dari tadi pegang buku haiwan tu. Buku pilhan umy. Masa PBAKL harga buku tu jauh lagi murah. Dalam otak ni nak buku best-best tapi..tiada yang berkenan. 



bikin muka bangga sikit..ceh.
bawa lari buku ikut umy..heee. orang beratur mau bayar

kasi cari benda lain yang bolehkan abam bagi abi buku tu.
kasi buku-buku, kasi apa-apa..semua ndak berjaya.

sampai kaunter, petugas minta kad siswa.
hah.
SS dah celaru, ada kah tidak kad tu.

aku konfiden, kad siswa beliau ada.
tapi beliau kurang yakin.

terus SS kasi peluang orang lain lah..mau bongkar dompet cari kad dulu.
kalau aku memang bongkar semua..susun nanti.
tapi SS, mimpilah..
itu berlawanan dengan prinsip beliau!.

sekali ada.
masa kira sendiri tadi, mungkin harga buku lebih. kENA BAYAR CASH lah.
jadi ada beberapa buku kita sudah tolak.

sekali habis bayar di kaunter, tengok ada RM12 LAGI!.
WOW.
terus SS semangat mau Readest Digest.
maka berlarilah aku pi ambik.
sekali tengok cover.
tu dia..macam tiada baju.
cancel!.

terus pi capai majalan lain.
hehe. 
amik NONA dan Gen Q.

sementara tunggu SS uruskan BB1M beliau..kita pi main-main depan ni



comel panda ni. Fath sempat kasi main-main berbual-bual 2 ekor panda.
konon mau selfie..sekali selfie kepala Wafa. Sibuk benar mek kita ni mau menyentuh juga

sepanjang jalan, pengsan jak aku.
heee.

OMG sedap



nilah hasilnya..3 biji sahaja pilihan tuan boucer...yang lain aku pi belasah. RM120++ kot untuk beliau. ahah.
ada 2 lagi, buku dipegang oleh abam, orang mau amik gambar pun tidak dibagi oelh abam. Tahniah abi...
haeeeee.
beliau yang begegar tangan amik..haha


tu jaklah.
penat menaip.

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP