10 Februari 2014

Tali pusat berbelit



ni gambar baby orang dekat http://missbbydua.blogspot.com/2013/04/baby-songsang-terbelit-tali-pusat.html




Waafa pun kes tali pusat berbelit. Sayangnya saya tidak terfikir pun yang 
saya punya anak begitu.
pesanan untuk itu; 

1. Apabil usia kandungan memasuki 8 bulan++, rajin chek dengupan jantung baby.Kata doc..selain kita perlukan chek 10 gerakan kali sehari, kita juga perlu tahu bila waktu baby aktif dan tidur.
(maksud saya, kalau macam time tu, baby biasanya banyak gerak.tapi hari tu dia tak gerak..cuba usap..usap..bagi bagi baby gerak, sampai gerak. Kalau dah setengah jam gitu, masih tak gerak2 juga.Jangan tunggu lama-lama.terus gi Hosp).
-pengalaman kami.Waafa tu la..biasa dia aktif time pagi gitu.Kita taulah, sebab kita pun bukan selesa tidur kan. Tapi ada pagi tu, my 'bump' indak bergerak, hoi menangis suruh gerak.siap lompat bagai.Still macam tu juga, terus ya pecut 160KM/j (sahaja) ke Hosp. Sepanjang jalan berzikir 'geraklah..geraklahh". Sampai Hosp terus baby bergerak bagai.ok. its not funny my dear....

2. Semasa nak bersalin, tinggal tunggu push. Tiba rasa 'eh macam tiada sakit jak ni". mungkin baby dah tidak larat.Kan betul..bila dah keluar baby kebiruan. blue black gitu kulitnya, sebab tali pusat berbelit bagai. Tu lah sebab rasa 'sakit' kurang sangat. Sebab baby tidak stress untuk keluar dan tolak pintu. Dan paling ngeri bila doc kata uri melekat. Siap pesan, lain kali kalau bersalin lagi, kena gitau yang baby sebelum ni uri melekat. Sebabnya, untuk uri melekat ubat induce lain jenis.

3. (Saya tidak buat) Ada orang buat 3D, 4D untuk tengok kecomelan/tubuh badan si baby di dalam...sebenarnya, tujuannya ialah untuk tengok keadaanya, tali pusat ok atau tidak (Doc pun suruh buat masa Fath dulu, sebab kes saya yang macam-macam masa preggy).

bila semak dan baca..betul sekarang ni ramai kes macam ni.Dunia dah moden kan.iya modenlah sangat.

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP