04 Mei 2011

namamu di Facebook


Dulu-dulu.
Orang nak kawin.
Orang-orang kuat akan tunjuk gambar jak.
kadang gambar pasport.
Tang muka nampak jelas.
Yang lain fikir sendiri saja.

Sekarang ini,ada Facebook. Orang masukkan semua gambar.
Mahu tengok gambar berdiri tegak?
Duduk-duduk?
Makan-makan?
Semua boleh nampak.

Ada seorang kawan tu. Dia kata,tak baik muslimat letak gambar-gambar dalam tuuu.
Semua orang akan nampak.
Bahan fitnah..bla..blaa..blaaa.

Lepas tu..beberapa muslimat yang setuju pun delatelah gambaq-gambaq dalam tu. Sampai tinggal gambar-gambar tertentu saja.
Satu sifat yang baik.
Mengelak fitnah dan penonjolan diri yang lebih.
Saya solute juga dengan orang-orang macam ni. Sebab saya pun payah juga nak delate-delate gambar. Lagi-lagi gambar-gambar bersama kawan-kawan. Ada keindahan meletakkan disitu.

Tapi..masalahnya..
bila kat gambar profile tu. Orang lain tak minta pun letak gambar. Itu prinsip kita kan.
Dah letak nama cam Mawar Din, Serikandi Bunga Raya, Asrar Semerah etc..lepas tu tepeklah gambar-gambar bunga-bunga. Iyalah..selaras dengan nama yang kebunga-bungaaan ataupun keserikandi/an. Tidakpun gambar wanita bermata coklat-bening berpurdah,sambil kening 'tercukur' halus.

Masalah sangat ka?
Bagi saya,sangatlah bermasalah.
Sebab saya ni ada 'sifat baik'.
Payah nak ingat nama orang.
Tapi,insyaAllah senang nak ingat muka.
(Kira visual saya power banding dengan memori).

Iyalah..walaupun orang kata negatif-negatif pasal Facebook.
Tapi kelebihan yang ada perlulah saya manfaatkan.

Antaranya,
menerusakan atau menyambung silaturrahim.
Kawan yang jumpa masa sekolah,berbelas-belas tahun..tup..tup jumpa kat Facebook.
Misalnya.

Atau..kawan-kawan yang pernah berbincang-diskusi-program-bermesra. Lepas tu jarang jumpa,
terserempak pulak dalam Facebook.

Lepas tu..yang 'mesra' sound-sound'. Kita punyalah pening round+refresh.
Siapalah dia ni. Pagi-pagi dah "Kak Maje??? lama tak jumpa...sehat??".

Itu baru sikit.
Kalau yang hidupnya sibuk,yang kita jumpa sekali-dua,kadang-kadang,jarang lagilah.
Ingat dia nak bongkar gambar-gambar kita kat wall tu?
alahai..

"bukan apa...nama Mawar Berduri Tajam..gambar bunga mawar..tong-teng-tang chat..komen dalam FB..bila tanya..alahai..dijawabnya takkan saya pun awak tak kenal sayang oii".

Sudah.

Tidak pasal-pasal benda mudah. Jadi payah.

Kalau sayala
Kalau dah nama gitu. Buat-buat kenal saja. Tapi kalau tertanya "siapa ya?". Harap bersabarlah ya sayang-sayang. (n____n)

Tiada ulasan:

Quotes

sebaiknya apa-apa yang dikutip,biarlah dengan memberikan sumber. Apa yang kita buat, nanti di akhirat akan kita tengok balik bersama semua makhluk.

seorang anak

produk Kampung Kembara Jaya, Bukit Garam.

masih/pernah bergelumang tanah hanyir,rumput gatal, mentari terik, berkaki ayam, menangis keanak-anakan, bermonolog, berbicara laju, berambut keras/berselipar jepun.


bersekolah dulu di Sk Kota,
SMK Bukit Garam,

Masih berkelana dibumi luar,
mencari & menjejak potensi& spirit diri

~kita tidak sama,posisi kita berbeza,matlamat kita sama..mencari mardhatillah

"sebaik-baik muslim yang bermanfaat kepada orang lain"

*harusnya hari-hari yang dijejak sentiasa memberi kredit2 kepada memaknakan HIDUP